Guvernör Greg Gianforte har undertecknat en lag som förbjuder tillverkning och försäljning av laboratorieodlat kött i Montana för att skydda delstatens ranchnäring.
Lagförslag 401, sponsrat av representanten Braxton Mitchell (republikan från Columbia Falls), förbjuder produktion och distribution av köttprodukter odlade från celler i Montana. Lagen definierar dessa produkter som ”kött i form av exempelvis muskelceller, fettceller, bindväv, blod och andra komponenter som framställs genom cellodling snarare än från ett helt slaktat djur.”
Lagen träder i kraft den 1:a oktober, och alla livsmedelsföretag som tillverkar, säljer eller distribuerar cellodlade produkter riskerar att få sin licens indragen. Överträdare kan även åtalas för förseelse, bötfällas och potentiellt dömas till fängelse vid fällande dom.
”Om du någonsin haft nöjet att smaka en bit nötkött från Montana, vet du att det inte finns något substitut,” sade Gianforte. ”Genom att underteckna House Bill 401 är jag stolt över att försvara vår livsstil och de hårt arbetande ranchägare i Montana som producerar världens bästa nötkött.”
Mitchell, som är ordförande för jordbrukskommittén i delstatshuset, uttryckte liknande åsikter. Han hyllade Gianforte för att ha undertecknat HB 401 och menade att laboratorieodlat kött utgör ett hot mot Montanas jordbruksekonomi.
”Som ordförande för jordbrukskommittén och som någon vars familj har varit involverad i Montanas köttindustri i över 80 år, är jag stolt över att guvernör Gianforte skrev under House Bill 401,” sade Mitchell. ”Jordbruket är vår delstats största näring, och denna lag tar tydlig ställning för att skydda våra ranchägare och vår livsmedelsförsörjning. Vi tänker inte låta syntetiska produkter med vilseledande etiketter undergräva det hårda arbete som Montanas lantbrukar- och ranchfamiljer utför.”
Montana ansluter sig till Florida, Alabama, Mississippi och Indiana i motståndet mot laboratorieodlat kött
Montana följer liknande förbud i delstater som Florida, Alabama, Mississippi och Indiana. Dessa delstater motsätter sig främjandet av laboratorieodlat kött som ett ”klimatsmart” alternativ till traditionellt kött.
I maj i år undertecknade Indianas guvernör Mike Braun även lagförslag 1425. Denna lag, som träder i kraft den 1 juli och gäller fram till den 30 juni 2027, förbjuder försäljning, produktion och märkning av laboratorieodlat kött i två år. Enligt lagtexten definieras odlat kött som animaliskt protein framodlat från stamceller i laboratoriemiljö, konstruerat för att efterlikna textur, smak och näringsinnehåll hos traditionellt kött.
Enligt den nya lagen får odlat kött inte säljas i Indiana om det inte uppfyller strikta märkningskrav, inklusive en tydlig varningstext som identifierar produkten som en ”imiterad köttprodukt”. Delstatens Board of Animal Health (BOAH) kommer att övervaka efterlevnaden samt fastställa riktlinjer för reklam, märkning och detaljhandelsutformning.
Företag som inte följer reglerna riskerar böter på upp till 10 000 dollar per överträdelse – ett av de högsta bötesbeloppen i landet för felmärkning av laboratorieodlat kött.
Förbudet är tillfälligt, men delstatens myndigheter har meddelat att de under denna tid kommer att studera de långsiktiga effekterna av odlat kött på folkhälsan, jordbruket och konsumentbeteende. Om Indiana i framtiden kommer att acceptera eller permanent förbjuda teknologin återstår att se.
Nebraska, som för närvarande överväger liknande lagstiftning, ser ut att kunna bli nästa delstat som inför ett sådant förbud.
naturalnews.com, Montana förbjuder laboratorieodlat kött för att skydda den traditionella ranchnäringen