Amerikanska försvarsdepartementet gav order om att förstöra bilder på Bin Ladens döda kropp

pentagon

Mörkläggning: Pentagon försöker desperat hålla bilderna borta från allmänheten.

Admiral William McRaven, chef över US Special Operations, berordrade sina underlydande att förstöra foton som visade Osama Bin Ladens lik, bara timmar efter en stämningsansökan enligt offentlighetsprincipen (FOIA) som begärde ut dokumenten hade lämnats in till den federala domstolen i District of Columbia.

Judical Watch, gruppen som lämnade in ansökan, publicerade ett e-mail de fått från amerikanska försvarsdepartementet, skrivet av McRaven, som innehöll följande;

”Ett särskilt objekt som jag vill trycka extra på är kort; särskilt OBLs kvarlevor. I dagsläget – ska alla foton ha lämnats över till CIA; om du fortfarande har några ska dessa förstöras omedelbart eller lämnas till [hemligstämplat].”

Mailet skickades fredagen den 31 maj, 2011 klockan 17.09, timmar efter att Judical Watch hade hållit en presskonferens där de berättade att deras FOIA-ansökan hade lämnats in.

”McRavens drag att förstöra bilderna verkar till viss del ha orsakats av aggressiva försök från Judical Watch att få tag i bilderna av den avlidne Bin Laden, som president Obama i en omskrivning av de federala lagarna om öppenhet, hade vägrat släppa ut”, skriver den grävande organisationen.

Enligt Judical Watchs ledare Tom Fitton, utgör ”mailet en rykande pistol, som avslöjar såväl förakt för lagen och för det amerikanska folkets rätt att veta. Obama-administrationen har försökt mörklägga denna skandal – och vår stämningsansökan avslöjade detta. Vi kräver ytterligare utredning angående försöken att förstöra dokument rörande bin Laden-attacken.”

Varför beordrade McRaven att bilderna skulle förstöras? Varför är Pentagon så desperat att hålla bilderna ur allmänhetens åsyn?

Är det för att bilderna är fejk, att de inte visar några skador som överensstämmer med historien om Navy SEAL:s attack mot bin Ladens komplex, eller att de är från tidigare år?

Som vi tidigare har dokumenterat, är storyn runt räden dubiös som bäst och kan ha ändrats vid flera tillfällen.

Förra året sa den Pulitzerprisvinnande journalisten Seymour Hersh att incidenten var en ”enda stor lögn” och att ”inte ett ord” av vad Obama-administrationens version av händelseförloppet påstod var sant.

Det spekuleras kring att Obama-administrationen kan ha förskönat eller till och med ljugit om sanningen om det som hände, till stor del beroende på att Vita huset har vägrat visa allmänheten bilder av Bin Ladens kropp.

Även om Vita huset sa att kroppen omedelbart ”begravdes till sjöss” enligt muslimsk tradition, framstod det snart att detta inte var praxis.

Ett stort antal analytiker påstod att Bin Laden i själva verket hade varit död i åratal och att räden mot hans påstådda tillhåll i Pakistan bara var en stunt.

Andra frågor kvarstår, som varför händelseförloppet och tidslinjen för räden har förändrats flera gånger, varför Vita huset till en början påstod att ”situation room”-foton kunde visa Obama se räden live, när det i själva verket var en blackout i livesändningen och varför de närmaste grannarna i området runt komplexet med absolut säkerhet sa att de aldrig hade sett Bin Laden och att de inte kände till något som skulle indikera att han bodde där.

Originaltext på engelska

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here