Den republikanske senatorn Lindsey Graham samt den demokratiske senatorn Richard Blumenthal har uppmanat den amerikanska regeringen och utrikesministern Antony Blinken att klassa Ryssland som en terrorstat, en statlig sponsor av terror. Detta i ett nytt försök att straffa landet.

Förra veckan antog den amerikanska senaten enhälligt en resolution som kräver samma sak. Men än så länge har Biden-administrationen inte velat följa den icke-bindande resolutionen.

– USA glömmer inte, och vi förlåter inte, sade Lindsey Graham under en presskonferens och att man ska låta Ukraina ”slåss till siste man”.

Oberoende militäranalytiker som den pensionerade amerikanske arméöversten Douglas Macgregor och den tidigare FN-inspektören Scott Ritter har dock utmålat Ukrainakriget som fullständigt förödande för Ukraina, och som ett pinsamt fiasko för Nato.

Ukraina har förlorat enorma delar av landet till Ryssland – östra Ukraina där den ryska befolkningen bor och där större delen av landets BNP-värde finns. Ukraina kanske inte ens överlever som stat, enligt Scott Ritter.

– Nato har ingenting att komma med, hävdar han i en ny intervju.

– Kriget är över. Ukraina är nu en failed state. Det har kollapsat. Hela den här saken är en katastrof. Men ingen vill erkänna nederlag, för då förlorar de all trovärdighet, sade Douglas Macgregor i juni.

Läs mer på swebbtv.se, Amerikanska planen: Låta Ukraina ”slåss till siste man”