Den brutala avrättningsvideo av amerikanska fotojournalisten James Foley från IS har upprört det internationella samfundet. Den militanta gruppen beskyllde Barack Obama och uppgav att Foleys död var ett direkt svar på de amerikanska attackerna mot IS i Irak.

Vita huset påstår att videon är äkta, men det finns flera som har av goda skäl ifrågasatt detta. Det finns även ett växande antal teorier som hävdar att avrättningsvideon kan vara en komplett bluff.

Vi presenterar sex skäl till varför videon troligtvis inte är äkta.

Klicka på läs mer nedan för att läsa hela artikeln.

Varför finns det inget blod?

En studie av de fyra minuter och 40 sekunder långa klippet, som utförts av ett internationellt kriminaltekniska företaget och publiceras av The Australian, konstaterar att inget blod syns, fast kniven dras över Foleys nacke minst sex gånger. I rapporten konstateras också att ljuden, som påstås komma från Foley, är inte förenligt med en riktig halshuggning. Slutsatsen i rapporten är att videon ska vara en bluff eftersom det inte fanns några skärsnitt på Foleys hals.

Varför har IS censurerat sin brutalitet?

Global Mirror noterade att även om videon är tänkt att skildra våld i en extrem form, har den Islamiska Staten valt att censurera halshuggningsscenen. IS, som är känd för sin brutalitet, inte kommer att dra sig för att censurera en halshuggning. Tvivel har tagits upp då själva halshuggning aldrig visas i videon. Videon tonas till svart ögonblicket halshuggningen börjar och slutar med att det blodiga halshuggna huvudet ställs ovanpå kroppen.

Varför reciteras inte Koran-texter?

Den Sslamiska Statens militanta är kända för att recitera Koran-skrifter. Den sunnitiska terroristgrupp lägger stor vikt vid att använda verser från Koranen för att rättfärdiga sina mord. Men i videon, även om den maskerade militanten talar om muslimska intressen, finns det knappast någon hänvisning till Koranen, vilket har väckt hel del tvivel.

Under större delen av sina avrättningar brukar IS:s krigare skanderar ”Allahu Akbar” medan de dödar sina gisslan, men inga sådana uttalande görs i Foleys halshuggningsvideo.

Varför är videon så polerad?

Den höga kontrasten och upplösningen av videon har gjort att det uppstår flera frågetecken. Videon är för polerat för att vara från IS. De flesta halshuggningsvideor och andra filmer som gjorts av de militanta extremisterna som cirkulerar runt på nätet är i allmänhet amatörmässigt filmade och har dålig bild- och ljudkvalitet.

Den här videon spelades in med flera professionella HD-kameror. Dessutom är ljudet väldigt rent och video har redigerats på ett professionellt vis.

Varför använda specialeffekter?

Det finns flera YouTube-videor, som tyder på att Foley avrättning filmades som det görs i Hollywood-filmer. En teori tyder på att hela avrättningen sköts med hjälp av en grön skärm (s.k ”green screen”). Även den maskerade militanta klädd i svart ses stående i ett ökenliknande mark, varken hans klädsel eller hans skor ser dammiga. Det finns inga tecken på vind, som ju är högst osannolikt i en ökenterräng.

Det halshuggna huvudet kan enkelt tillverkas med moderna make-up möjligheter.

Varför använda kris-skådespelare?

En annan teori antyder att Foleys föräldrar är kris-skådespelare. Teorin konstaterar att det är högst onormalt för föräldrar, som just bevittnat halshuggningen av sin son på video, att framträda inför media mindre än 24 timmar efter videosläppet med ”fulla leenden och med fina soliga minnen”.

Källa: IB Times