Att spara pengar är viktigt. Men det är också något som inte kommer intuitivt för många, utan det är en färdighet som måste läras in. Det finns många anledningar till att bygga upp ett sparkapital där det kanske viktigaste är att bygga upp en buffert. Det vill säga ett kapital som finns lätt tillgängligt om något går sönder hemma, eller om du blir av med jobbet. Andra anledningar till att spara är för att åka på semester eller göra något större inköp. En ny soffa, insatsen till en lägenhet eller liknande. Det är alltid bättre att spara ihop till sådant än att låna.

Spara pengar – olika strategier

Ett smart sätt att spara pengar är att lägga undan lite i taget. De flesta banker erbjuder metoder för att du vid varje korttransaktion ska kunna flytta en mindre summa till ett separat sparkonto. Det är ett sätt att komma igång med ett sparande utan att du egentligen märker att pengarna försvinner från kontot. Se då också till att med jämna mellanrum flytta pengarna till ett fondkonto eller liknande så att du både kan få bättre avkastning och inte lockas att flytta tillbaka dem till spenderakontot och göra av med dem. Här kan du hitta flera spara pengar tips.

Andra strategier kan vara att sätta upp sparmål, eller att bestämma dig för att spara minst en summa varje månad. Ett sparmål är helt enkelt att du bestämmer dig för att vid en viss tidpunkt ska du ha en viss summa pengar på kontot. Det funkar oftast bäst om du har ett mål med ditt sparande ”om två år ska jag köpa en lägenhet då måste jag ha 100 000 på kontot”. Att föra över en fast summa är också effektivt. Antingen bestämmer du dig för att varje månad spara undan till exempel 2000 kronor, eller en procentsats av bruttolönen.

Skär ner på utgifterna

För att kunna spara pengar måste du ha ett ekonomiskt utrymme att göra det, och inte leva en lön till en annan. Det finns två sätt att skapa det utrymmet på: antingen ökar du dina intäkter eller så minskar du dina utgifter. Vilket som är lättast beror på din livssituation. Om du är student är det lättare att ta ett extrajobb och öka utgifterna än vad det är för en redan heltidsarbetande småbarnsförälder. Att minska sina utgifter är i nästan alla fall lättare än vad folk tror. För att kunna identifiera vilka utgifter som kan skäras bort är det klokt att börja skriva kassabok.

Genom att hålla koll på inte bara dina utgifter, utan även sådana saker som hur mycket mat du slänger brukar det snabbt gå att hitta vart pengarna försvinner. Om du till exempel börjar planera din matlagning bättre och tar tillvara på det du köper sparar du inte bara pengar där, du kan också dra ner på uteluncherna och äta matlåda istället. Om du är en sån som gärna tar en kopp köpekaffe i bilen eller på bussen? Räkna ihop hur mycket du lägger på det på ett år och fundera på vad du skulle kunna göra för de pengarna istället.