Europaparlamentet planerar att spendera en summa motsvarandes 2 miljoner engelska pund i syfte att övervaka och identifiera EU-skeptiska debatter på internet inför EU-valet i juni 2014.

Enligt de interna handlingar som engelska tidningen The Telegraph har fått tillgång till planeras en aldrig tidigare skådad propaganda­kampanj. Strategin kommer baseras på ”allmänna övervakningsverktyg av opinionen” för att identifiera internetbaserade inlägg i ”sociala medier och bloggar som har potentialen att locka medias och medborgarnas intresse”. Enligt ett konfidentiellt dokument ska ”särskild uppmärksamhet ägnas åt länder som har upplevt ett uppsving i EU-skepsis”.

Dokumentet fortsätter med att ”parlamentets institutionella kommunikatörer måste ha en förmåga att övervaka det offentliga samtalet och känslan på marken, och ha kapacitet att reagera snabbt, på ett målinriktat och relevant sätt, i syfte att delta och påverka konversationen, till exempel genom att tillhandahålla fakta och siffror samt dekonstruera myter.” Utbildningen av parlamentets tjänstemän ska påbörjas senare denna månad.

Ett konfidentiellt dokument med titeln ”Politiska riktlinjer för den institutionella informations- och kommunikationskampanjen” godkändes av parlamentets administrativa byrå i juli förra året. Texten belyser en ”skarp kontrast” mellan en ”allmän uppfattning om en utrotningshotad välfärd, stigande osäkerhet och finansiell instabilitet” och det av EU utlovade ”frihet, säkerhet och rättvisa med en blomstrande inre marknad”.

EU:s image blir lidande i den nuvarande ekonomiska och finansiella krisen med den höga arbetslösheten vilket leder till minskad tilltro för europeiska institutioner bland medborgarna. Men EU vill ha mer Europa, inte mindre. De tillgriper då metoden att övervaka kommentarsfälten och agera internettroll.

Originalartikeln är skriven av Citronpoet och har publicerats på Fria Tider, EU kommer inrätta ”trollpatrull” för att ta itu med EU-skeptisism

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här