Det är enligt svensk lag förbjudet att bota cancer utanför den gängse vården. Men betyder det också att man inte har rätt att kritisera den cancervård som erbjuds? Och är det rätt att konsekvent stänga dörren till alla alternativa teorier om vad cancer är och hur den kan botas?

I april 2014 skulle den omtalade läkaren Tullio Simoncini komma till Sverige. Hans teorier om att cancer är svamp har fått stor uppmärksamhet och ännu större har det uppmärksammats att han menar att vissa cancerformer kan botas med hjälp av vanlig bikarbonat.

Inför Sverigebesöket tog Sveriges Radio Kropp & Själ upp fallet Tullio Simoncini. I programmet diskuterades möjligheten att åtala honom efter ett riggat försök till konsultation av en falsk cancerpatient. Detta offentliga resonemang nådde Simoncini i Italien vilket ledde till att han inte vågade komma. Han höll sina föreläsningar via Skype från Italien i stället.

En av de platser som Simoncini skulle föreläsa på var Kulturrum i Partille. I Partille tidning ställdes frågan inför föreläsningen om det ens var rätt av kultur- och fritidsförvaltningen i Partille att hyra ut lokalen till en föreläsning om alternativ cancervård. Den ansvariga uthyraren på kommunen hävdade i tidningsartikeln att vi har yttrandefrihet och bör värna om demokratin, men cancerforskaren Mikael Nilsson ansåg att detta borde stoppas. Han drog en parallell mellan Simoncini och Svenskarnas parti och efterlyste riktlinjer för vem som får hyra kommunens lokaler.

I Stockholm arrangerades i samband med Simoncinis Sverigebesök en heldag med olika föreläsare som alla pratade om alternativ cancervård. En av arrangörerna var Bertil Wosk från Holistic. I sin inledning av dagen pratade han om hur alternativa behandlingar av cancer undertrycks och inte kommer patienters kännedom. Det finns olika teorier om cancer och Bertil Wosk menar att det är viktigt att kunna prata om dessa även om de inte är accepterade, han ser det som en yttrandefrihetsfråga.

Se och läs mer:

Bertil Wosk om alternativa cancerbehandlingar

Artikel i Partille tidning

ttp://www.kostdemokrati.se/midi/2014/04/20/partille-tidning-slirar-pa-sanningen-och-lurar-sina-lasare/

Sveriges Radio Kropp & Själ

Namninsamling: Vi kräver att Tullio Simoncini får upprättelse

Bertil Wosk - alternativa synsätt på cancer

Originalartikel: 2op.se, Får vem som helst prata om cancerbot?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här