När man håller på att göra ett rum, renovera och fixa med golv, väggar eller tak, så kommer ju ofta frågan vad det är för lister man ska så att säga kröna det hela med. Man funderar på taklister, foder, karmar och vad som är skillnaden på dem egentligen.

Lister finns i flera material, där trä är vanligast, men det finns även plast och polystyren. Lister av trä fästs ofta med dyckert, som är en slags spik utan stort huvud.

Olika typer av trälist

Det finns olika typer av trälist. Det finns till exempel golvlister. Dessa sätter man för att det ska bli en snygg övergång mellan väggen och golvet. Denna typ av list har oftast en sned nederkant. Det är för att den ska sluta tätt mot golvet utan att ge en springa som syns. En golvlist kan även kallas för sockel.

En annan typ av list, det är taklist. Taklister har man oftast mellan innertaket och väggar. Sedan finns det som heter foder. Det är det man använder runt fönster, dörrar och valv så att det täcker glipor och ger ett snyggare utseende.

Andra typer av speciallister

Det finns även andra sorters lister, som är lite mer av specialare. Bland annan finns foglist, som man sätter mellan vägg och karm. Det för att täcka mindre glipor. Smyglist är en sockel, men i mindre variant. Den har man för att kunna täcka glipor mot dörrar eller fönster. Sedan finns det även så kallad kakellist. Det använder man oftast mellan kakel och annan väggbeklädnad.

Det finns också en list, som kallas för skugglist. Det är en form av taklist, som ger ett lite mer karaktäristiskt utseende eftersom den skapar en skuggeffekt mot taket.

Som övergång mellan golv och rum är det vanligt att ha tröskel. De kan vara fristående eller en del av dörrkarmen.

Sedan finns det kanallister, som används för att dölja sladdar, ledningar och kablar.