I ett oväntat drag röstades den franska repressiva Hadopi-lagen ner. Lagen handlade om att stänga av internetanvändare på upp till ett år då de anklagades för något av upphovsrättslobbyn, och lobbyn hade satsat oerhört mycket prestige på att få igenom den i Frankrike. Sarkozy har också satsat mycket prestige på att få igenom den på Europaparlamentsnivå.

I en lagskärpning precis innan omröstningen, så skulle lagen skulle också förbjudit öppna nätverk, och därmed Internetcaféer, gästnätverk på företag, etc (eller åtminstone i praktiken förbjudit dem, eftersom de skulle gjorts ansvariga för allt som skedde genom abonnemanget). De avstängda skulle också tvingats betala för abonnemanget under tiden de satt i social husarrest.

Nu ska man inte dra för höga hästar på det här utslaget, för lagen verkar ha kunnat röstas ner genom att så många konservativa parlamentsledamöter sjukskrev sig att socialisterna fick övertaget i kammaren den dagen. En väldigt avancerad form av civil olydnad (gentemot partiledningen) och civilkurage, måste jag säga.

Men det är fortfarande så att Lobbyn har ett väldigt starkt fäste i Frankrike. Det kan vi bara möta på europeisk nivå. Därför är det viktigt att få in personer som förstår frågorna i Europaparlamentet.

[ SVD ] [ DN ]


UPPDATERING: Det var inte bara konservativa som var frånvarande. Lagen röstades ner med siffrorna 21-15. Det är ganska anmärkningsvärt för en sådan här lag, när Assemblée Nationale har 577 ledamöter.

Tydligen är det så att, som en kollega skrev, franska ledamöter går från jobbet lite tidigare inför stora helger.

Eller små helger.

Eller lunch…

Text: [ Rick Falkvinge, Piratpartiet. ]

Frankrike röstar ner ”Three Strikes”

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här