Att Nato trappar upp sitt stridsstöd till den ukrainska militären i Storbritannien och på andra medlemsländers territorier är ett tydligt bevis på att den USA-ledda axeln är i krig med Ryssland. Detta är inte längre ett proxykrig, utan snarare ett fullskaligt krig på flera nivåer.

”Vi kommer inte att utkämpa ett krig mot Ryssland i Ukraina.” Det sade USA:s president Joe Biden redan i mars i år samtidigt som han skröt om att pumpa Ukraina med dödliga vapen för att säkerställa att den Natostödda Kievregimen inte skulle besegras.

Bidens landsomfattande tal tillade med en förebådande intonation: ”En direkt konfrontation mellan Nato och Ryssland är tredje världskriget, något som vi måste sträva efter att förhindra.”

Vi borde ha förväntat oss att den förfärliga, tröttsamma motsättningen förr eller senare skulle bli uppenbart ohållbar. Faktum är att det amerikanska folket och världen har lurats av en krigshetsande marionett i Vita huset.

I verkligheten ser det ut som att Biden-administrationen och dess Nato-partners har gjort allt för att sträva efter att få tillstånd krig mot Ryssland. Den här amerikanska presidentens ord (liksom hans föregångares) har ingen trovärdighet. Trots hans uppenbara allvarliga varning om att förhindra andra världskriget har nickedockan i Vita huset underlättat just detta resultat i den fruktansvärda tjänsten för amerikanska imperialistiska intressen. Biden har varit en lojal tjänare av amerikansk krigshets i över 50 år och stött varje kriminellt krig som USA-imperialismen har fört. Det är dock ett misstag att skylla på Biden personligen, en så kallad demokrat. Han är bara galjonsfiguren för ett system som behöver krig för att fungera. Om Donald Trump eller någon annan republikansk politiker för samtalets skull råkade befinna sig i Vita huset skulle vi utan tvekan se samma avskyvärda dilemma.

Det kommer allt fler rapporter om militära attacker mot Krim och andra delar av Ryska federationen. Belgorodregionen som gränsar till Ukraina har bombats flera gånger och byar har evakuerats. En ukrainsk drönare ska också ha försökt attackera Kertjbron som förbinder det ryska fastlandet med Ukraina. Den 19 km långa bron öppnades i maj 2018 av Rysslands president Vladimir Putin till en kostnad av 3,7 miljarder dollar.

Det är ännu inte klart vad som är de exakta orsakerna till dessa explosioner. Inledningsvis hävdade ryska myndigheter att det var oavsiktliga bränder, men nu erkänner de att sabotage begåtts. Västerländska medierapporter hävdar att amerikanska och Nato-missiler eller drönare är inblandade. USA ökar sina leveranser av långdistansoffensiva vapen samt C-4-sprängämnen för sabotageoperationer. Upp till 40 miljarder dollar i ammunition har utlovats av USA, Storbritannien, Polen, Tyskland och andra Nato-makter för att stödja den nazistinfekterade Kievregimen i dess krig mot Ryssland. Ukraina har sjunkit ner i en orgie av västerländsk militarism.

Kievregimens militära agerande övervakas av amerikansk och brittisk underrättelsetjänst. Attacker mot Krim och förmodligen andra delar av Ryska federationen godkänns av Washington och London.

Förutom en aldrig tidigare skådad flod av Nato-vapen in i Ukraina blir det alltmer uppenbart att den USA-ledda axeln tränar ukrainska styrkor.

I veckan rapporterades att ukrainska soldater utbildas i Storbritannien för att strida. Vid en Köpenhamnskonferens förra veckan stöddes brittiska rekryterings- och utbildningsprogram för Ukraina av andra Nato-medlemmar inklusive Danmark, Kanada, Polen och de baltiska staterna. USA och dess Nato-allierade har kört stridsträning i Ukraina i flera år. Det var delvis anledningen till att ryska styrkor gick in i Ukraina i februari i år för att neutralisera ett växande nationellt säkerhetshot.

Att Nato trappar upp sitt stridsstöd till den ukrainska militären i Storbritannien och på andra medlemsländers territorier är ett tydligt bevis på att den USA-ledda axeln är i krig med Ryssland. Detta är inte längre ett proxykrig, utan snarare ett fullskaligt krig på flera nivåer.

En annan illavarslande utveckling var utplaceringen av amerikanska långdistansbombplan B-52 till Sverige i veckan. Det nordiska landet är snart ny medlem i Nato tillsammans med Finland. Den kombinerade flytten är tänkt som ett beräknat hot mot Rysslands arktiska region. Arktis har länge sett ökande Natostyrkor hota Ryssland, men den första utplaceringen någonsin av kärnvapenkapabla B-52-bombplan till Sverige är en ”viktig signal”, som Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist menade.

Allt detta visar en avskyvärd, obeveklig logik för krig. Bidens offentliga farhågor om tredje världskriget var bara föraktlig piff. USA har rustat för fientligheter mot Ryssland sedan åtminstone CIA:s statskupp i Kiev 2014. Det spelar egentligen ingen roll vem som sitter i Vita huset. Obama, Trump, Biden, liksom andra före dem, är alla bara budbärare för USA-imperialismen. Den amerikanska styrande regimen har ett desperat beroende av krig för att återuppväcka sin minskande globala makt och sviktande finansiella ekonomi. Därför är Washington fast beslutet att hänsynslöst underblåsa farliga spänningar med Ryssland och Kina, som Rysslands Putin påpekade i veckan.

Det stora utbudet av militärt engagemang i Ukraina och den nya, farliga fasen av att slå ryskt territorium innebär att den USA-ledda Nato-axeln de facto är i krig mot Ryssland. Axeln består av 30 nationer (exklusive Sverige och Finland) plus andra icke-Nato-allierade som Australien och Nya Zeeland. Vapen för att öka långdistansoffensiv förmåga, liksom utbildning av militära styrkor, flyter till Ukraina från alla dessa USA-ledda nationer.

I december förra året vädjade Ryssland om en diplomatisk lösning på långvariga strategiska säkerhetsproblem när det gäller Nato och Ukraina. Dessa vädjanden skakades arrogant bort av Washington och dess vasaller. Tidigare uppenbara reservationer bland Nato-medlemmar om att skicka dödliga vapen till Ukraina har också undanröjts. Uppenbarligen är så också övergivna tidigare reservationer mot att starta en internationell konflikt.

USA, Storbritannien och andra imperialistiska makter vrider känslokallt på kranarna för att göra ett blodbad i Ukraina. Den fascistregim som de stöder i Kiev använder sig hänsynslöst av kärnvapenterrorism genom att attackera Europas största kärnkraftverk i Zaporozhye. Och ändå fortsätter de västerländska sponsorerna att fördubbla provokationerna mot Ryssland, provokationer som nu verkar inkludera militära angrepp på ryskt suveränt territorium.

Moskva har upprepade gånger varnat för att ”beslutsfattande centra” kommer att angripas om dess territorium attackeras. Den varningen innebär att västerländska huvudstäder är sårbara. Ryssland har också varnat för att om landets nationella säkerhet hotas så förbehåller man sig rätten att använda kärnvapen för försvar. (USA/NATO saknar försvar mot ryska kärnvapenbärare.) Det otänkbara blir tänkbart. Väststaterna är i träldom mot en krigshetsande agenda och ett mediesystem som fungerar som ett propagandaministerium för krig. Skamligt nog finns det knappast några politiska röster i väst som kräver diplomatiska förhandlingar om fred.

De galna USA-ledda västmakterna verkar inte känna några gränser. Hela konflikten om Ukraina visar den obevekliga logik av krigföring mot Ryssland som de västerländska styrande regimerna är beroende av, på samma sätt som de är mot alla andra nationer som uppfattas som ett hinder för globala maktambitioner. De västerländska regimerna är hjälplöst, hopplöst utpekade för krig oavsett deras befolkningars demokratiska intressen och önskemål eller folkrättens begränsningar. Så mycket för en Rule Based Order! Västerländska härskare och deras marionetter i ämbetet leder sitt folk och resten av världen över avgrunden.

Otroligt nog verkar det som om samma avskyvärda politiska och ekonomiska krafter som skapade två tidigare världskrig härjar igen. Och de släpper lös sina apokalyptiska önskningar med samma lögner och självrättfärdiga bedrägerier.

Originaltext: anthropocene.live, Har tredje världskriget startat?

1 KOMMENTAR

  1. HEJ MINA VÄNNER

    JAG VILL BARA PASSA PÅ ATT SÄGA ATT DEN HÄR TEXTEN ÄR UTMÄRKT SKRIVEN. JAG ÄLSKAR DEN. TACK GODE GUD FÖR EN SÅ BRA WEBSIDA SOM ”VAKEN” HAR. JAG KAN INTE SÄGA MER ÄN ATT VI KANSKE LEVER SISTA DAGARNA PÅ DENNA JORD. DEN AMERIKANSKE PRESIDENTEN JOE BIDEN OCH HANS VÄSEUROPEISKA LAKEJER HAR BARA ETT MÅL, OCH DET ÄR ATT FÖRINTA RYSSLAND. JAG ÄR RÄDD, ATT RYSSARNA INTE KOMMER ATT HA NÅGOT VAL ÄN ATT TRYCKA PÅ KNAPPEN OCH FÖRINTA USA OCH DESS ALLIERADE. ALEX.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här