Nya läckta ljudinspelningar blottlägger hur den dåvarande amerikanske vicepresidenten Joe Biden och den tidigare ukrainske presidenten Petro Porosjenko legat bakom omfattande korruption och vanstyre i Ukraina. Det hela beskrivs som en av de största korruptionsskandalerna i landets moderna historia, och Ukrainas åklagarmyndighet utreder nu Porosjenko för högförräderi.

Joe Biden har redan tidigare anklagats för otillbörlig inblandning i Ukrainas inre angelägenheter och konstateras nu bland annat att ha villkorat garantier för ett miljardlån till landet med att få statsåklagaren avsatt efter att denne börjat utreda skumraskaffärer i ett gasbolag där hans son Hunter Biden var styrelseledamot. Därtill har Joe Biden utövat omfattande påtryckningar på den nationella politiken, bland annat på valet av landets premiärminister.

Bakgrunden är att Joe Biden, som nu aspirerar på den amerikanska presidentposten, och hans son Hunter Biden, i utbyte mot politiskt stöd fått miljontals dollar från ett gasföretag Burisma Holdings, som ägdes av Mikola Zlochevsky. Hunter Biden fanns även i bolagets styrelse.

De läckta inspelningarna som den oberoende ukrainske parlamentsledamoten Andrij Derkach tagit del av och presenterade vid en presskonferens, lägger nu graverande uppgifter i öppen dager om hur Joe Biden och den dåvarande utrikesministern John Kerry kräver att den ukrainske statsåklagaren Viktor Sjokin, som undersökte företaget Burisma, skulle sparkas från sin position något som också skedde i slutet av 2015.

– Innan vicepresident Biden kommer in vill jag be dig att försöka se om det finns ett sätt att lösa det här problemet med att ersätta statsåklagaren, du vet den här Sjokin. För som jag förstått det så försöker han blockera upprensningen inom åklagarkontoret och jag vet att vicepresidenten är väldigt oroad över det, och jag tror att det vore bra att komma till någon slags lösning, säger Kerry i samtalet med Porosjenko.

Porosjenko förklarar i sin tur att statsåklagaren från och med lagändringar som gjorts den 1 december inte längre har någon möjlighet att på egen hand driva korruptionsmål och att detta istället ska skötas av den nystartade antikorruptionsbyrån, något som Porosjenko menar att han är mycket stolt över och att denna lösning även fått stöd av personer som Tysklands förbundskansler Angela Merkel, den tidigare franske presidenten Francois Hollande och EU-bossen Jean-Claude Juncker.

Porosjenko bekräftar vidare att man på Bidens och John Kerrys inrådan inrättat en ny position – generalinspektör – och att denna leds av vice statsåklagaren istället för statsåklagaren som Biden och Kerry vill ha bort – en rent politisk eftergift till de båda demokraterna.

Den ukrainske presidenten säger vidare till John Kerry att han kommer att behöva prata vidare med Biden om statsåklagaren Sjokins vara eller inte vara, och att ett beslut att avsätta honom kräver mycket diskussion.

– De enda som ville ha bort Sjokin är en komplott ledd av Biden. I en konversation med John Kerry så erkänner Porosjenko att Sakvarelidze tillsattes vid statsåklagarmyndigheten, som inte rapporterar direkt till Sjokin utan till den amerikanska ambassaden. Detta är det första exemplet på hur Biden aktivt kontrollerade viktiga myndigheter, konstaterar Derkach vid presskonferensen.

Anledningen till att Porosjenko ville få bort statsåklagare Sjokin, efter att ha hyllat honom för hans arbete några månader tidigare, ska ha varit att Sjokin upptäckt att större transaktioner gjorts och tvättats via Burisma Holdings Limited – bolaget kopplat till Joe Bidens son. Pengarna ska sedan ha överförts till en amerikansk bank i form av ”konsultavgifter”. I ljudinspelningarna kan Ukrainas president och Joe Biden konstateras gemensamt diskutera ödet för den man som kommit för nära att upptäcka Bidens och Burisma Holdings skumraskaffärer.

Läs mer på nyadagbladet.se