Kriget i Ukraina är inte negativt för alla. Enligt JP Morgan-chefen Stefan Weiler är det nu en ”fantastisk möjlighet” för privata investerare att ”satsa pengar på Ukrainas framtid”. BlackRock-toppen Brandon Hall är inne på samma spår och menar att det är läge att ”locka så mycket kapital från den privata sektorn som möjligt till återuppbyggnaden av Ukraina”.

Finansbolaget Citi, läkemedelsföretaget Sanofi och elektronikjätten Philips är tre av aktörerna som deklarerat att de vill utöka sina investeringar i landet, rapporterar vänsterliberala Warner Bros. Discovery-kanalen CNN. Samtidigt lovar såväl den brittiska som den amerikanska regeringen fortsatta stödpaket och Storbritannien lägger bland annat tre miljarder dollar i nya garantier för att låsa upp Världsbankens lån och 240 miljoner pund i bilateralt bistånd. USA lovar i sin tur att skicka ytterligare 1,3 miljarder för att hjälpa Ukraina att ”se över sitt energinät”.

Prislappen för att bygga upp landet beräknas hittills uppgå till minst 411 miljarder dollar. Enligt JP Morgan-chefen Stefan Weiler är kriget dock inte enbart negativt, eftersom privata investerare ser en ”fantastisk möjlighet” att satsa pengar på Ukrainas framtid. Wiler berättar vidare att han är imponerad över hur ”framåtblickande” Zelenskyj-regeringen är i sina visioner för framtiden.

Läs mer på nyadagbladet.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här