Streamingjätten Netflix producerar fler produktioner än någonsin och är den tjänst med tveklöst flest originaltitlar. Det är känt att de ligger ute med otaliga miljarder i omkostnader, men i deras senaste kvartalsrapport kan vi se går starkt ekonomiskt. I skrivande stund har de mäktiga 148 miljoner prenumeranter världen över. Men är deras position som starkast på marknaden helt säkrad? Nya aktörer dyker upp hungriga på att beröva dem deras måltid. Ett av de seriösa hoten mot Netflix är Disney+, som också kallas för “Netflixdödaren”.

Disney – Mäktigast på biomarknaden
Alla är vi väl överens om att Disney har ett mäktigt imperium – och det expanderar. I år landade de miljardaffären med filmbolaget 21st Century Fox och köpte därmed upp ytterligare en konkurrent. När det kommer till biofilmer producerar de flest blockbusters och har en hand i väldigt mycket som produceras. Idag gör de större succé än någonsin med Star Wars och Avengers-filmerna, inte minst nya “Avengers: Endgame” som de gett otroliga 200 miljoner dollar i marknadsföringsbudget.

Disney+
Någon gång under 2019 lanserar Disney deras egna streamingtjänst Disney+, på vilken allt deras material kommer att finnas exklusivt. Detta betyder alltså att de andra streamingtjänsterna blir av med deras Disney-titlar. Utöver deras redan befintliga filmer och serier kommer givetvis nytt material att tillkomma. Vi vet redan nu att de producerar en otecknad Star Wars-serie som uppges vara tillgänglig att se när lanseringen är ett faktum.

Piratsajter – Det största hotet
Disney+ kommer givetvis att stressa ägarna på Netflix, men de som utgör störst hot mot dem finns redan på nätet – piratsajterna. “Varför betala för filmer och serier när det inte nödvändigtvis behövs, på en plattform där alla titlar finns samlade?”, resonerar många som besöker dreamfilm med swesub och andra illegala sidor som Streamtajm, Nyafilmer och Swefilmer. Vad man givetvis ska ha i åtanke, förutom att man riskerar böter för att använda dessa aktörer, är att man också underminerar de verkliga upphovsmännens löner och framtida budgetar. Ska filmindustrin fortsätta att gå framåt, behöver de dyra filmprojekten gå med ordentlig vinst.

Ja, streamingmarknaden är i stor rörelse och det är spännande att följa dess utveckling. Slaget om att vara störst känns blodigt, men mycket som talar för att Netflix kan känna sig relativt är deras redan enorma bibliotek med originalproduktioner. De har för tillfället ett stabilt försprång.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här