Lars Bern tror inte att det är Ryssland som ligger bakom attacken mot Nord Stream. Han ser inget starkt motiv för det, även om han inte helt utesluter det.

– Varför skulle ryssarna spränga en gasledning som de lagt ned 200 miljarder på? Det begriper jag inte. Det finns ingen logik i det över huvud taget. Ryssarna kan ju bara vrida på kranen för att stänga av den. Jag ser detta som högst osannolikt, men osvuret är bäst. Det kan finnas motiv som vi inte känner till, säger Lars Bern.

Däremot hotade USA stoppa gasledningarna om Ryssland invaderade Ukraina. Både Joe Biden och Victoria Nuland sade detta i början av året.

Men om det är USA som ligger bakom, varför skedde attacken just nu?

– I takt med att det blir kallare kommer problemen i Europa att öka ganska lavinartat, fortsätter Lars Bern. Man kommer få en enormt stark opinion bland Europas folk som vill göra upp med ryssarna och börja köpa gas via Nord Stream 1 och 2. Det är det som ska förhindras, att europeiska politiker ger efter för trycket. Flera politiker har redan börjat glira på det här. Det finns strömningar bland dem som har makten i Europa att ompröva politiken. När folk börjar frysa och lida, kommer opinionstrycket bli väldigt starkt. Folk kommer gå ut på gatorna.

Enligt Bern kan det även finnas ett polskt motiv.

– Polen har hela tiden kritiserat byggandet av de här ledningarna. Och man var väldigt kritisk när sanktionerna tidigare släpptes mot företagen som byggde Nord Stream 2.

Läs mer på swebbtv.se, Lars Bern om Nord Stream

1 KOMMENTAR

  1. Vad är motivet? Vem vinner på att förlora detta.
    Är det en markering till länderna som är inblandade i kriget som just nu sker i Ukraina, att bli medvetna om hur känsligt det är med denna typ undervattens förbindelser oavsett om det är gas, olja, el eller informations kablar.
    Vem vinner på detta?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här