Den brittiska journalisten Isabel Oakeshott på tidningen The Telegraph i Storbritannien fick tillgång till Whatsapp-meddelanden om pandemistrategier som chockade henne.

Den 1 mars i år presenterade Telegraph den så kallade ”Lockdown Files”-läckan. Den innehöll mer än 100 000 meddelanden som utbytts mellan den tidigare hälsoministern Matt Hancock och medlemmar av regeringen, inklusive förre premiärministern Boris Johnson.

I dessa diskuterar man bland annat hur man ska ”skrämma byxorna” av allmänheten.

Flera medlemmar i Hälsoministerns team engagerade sig i ett slags ”Projekt Rädsla” (Project Fear), där de diskuterade hur man kan använda ”rädsla och skuld” för att få folk att lyda nedstängningspolitiken. Johnson hade lovat att familjerna skulle återförenas vid jul 2020. Allt annat vore ”omänskligt och mot instinkterna hos många människor i detta land”, hette det.

Men bakom kulisserna blev hans ministrar och tjänstemän alltmer medvetna om att stora delar av allmänheten stod inför en allvarlig besvikelse och att Johnson-administrationen skulle få skulden. Lösningen blev ”att skrämma byxorna av alla” med tillkännagivandet av en ny stam av Covid-19, sedermera känd som Alpha eller Kent-varianten. (1)

Telegraph skriver om hur familjer förvägrades ta farväl av nära och kära som var döende.

Tidningen skriver dessutom att Sveriges strategi under pandemin visade sig vara den rätta:

”Sverige avslutade sin utredning för ett år sedan. Domen, som avkunnades i en snygg rapport på 800 sidor, var att ett undvikande av obligatoriska nedstängningar – något som gjorde Sverige till en global outsider, i slutändan hade fungerat rätt bra. Efter ett tidigt vacklande på grund av stigande infektionssiffror sansade sig svenska ministrar. De belönades med en av de lägsta nivåerna av överdödlighet i Europa.” (2)

Ja, till och med lägst av alla enligt SCB, Eurostat och flera andra källor. (3)

Michael Delavante, Lockdown-läckan och ännu en bekräftelse på att att Sverige gjorde rätt 

Källor:

(1) https://www.telegraph.co.uk/news/2023/02/28/isabel-oakeshott-why-matt-hancocks-covid-whatsapps-should-public/

(2) https://www.telegraph.co.uk/news/2023/03/04/project-fear-covid-lockdown-files-matt-hancock-whatsapp/

(3) Överdödlighet i Europa under pandemin,

 

Se även:

Comparing different international measures of excess mortality, Office for National Statistics, https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/birthsdeathsandmarriages/deaths/articles/comparingdifferentinternationalmeasuresofexcessmortality/2022-12-20

Samt:

No-Lockdown Sweden Seemingly Tied for Lowest All-Causes Mortality in OECD Since COVID Arrived. https://reason.com/volokh/2023/01/10/no-lockdown-sweden-seemingly-tied-for-lowest-all-causes-mortality-in-oecd-since-covid-arrived/#

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här