Nyligen blev Israel först ut i världen med att upprätta medicinsk apartheid som utestänger medborgare utan så kallade vaccinationspass från samhällslivet. Nu riktar en rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch även frän kritik mot vad man menar är ett apartheid-system gentemot landets palestinska befolkning. Den israeliska regimen menar i sin tur att rapporten ”underminerar Israels rätt att existera som en nation för det judiska folket”.

HRW betonar att man inte använder termerna apartheid, förföljelse och brott mot mänskligheten retoriskt utan på ett juridiskt sätt för att visa exakt hur grova förbrytelser Israel ägnar sig åt och vad det är som pågår i landet och dess ockuperade territorier.

I den 213 sidor långa rapporten framgår det bland annat att Israel systematiskt ger israeliska judar fördelar samtidigt som man förföljer och diskriminerar palestinier i både Israel och i de områden som Israel ockuperat sedan 1967 och att den israeliska staten kontinuerligt fråntar palestinierna deras mänskliga rättigheter.

Läs mer på nyadagbladet.se, Människorättsorganisationen: Israel förtrycker palestinier