Att USA bekämpar IS har man hört otaliga gånger från massmedias håll. Från oberoende medier har vi samtidigt fått vete att USA med flera på olika sätt stöder IS och närstående terrorgrupper. Det kan då vara intressant att få information från inflytelserika grupper inne i Syrien.

Den 3 juni i år sammanträdde mer än 70 stamhövdingar i Deir Hafer i norra Syrien för att fastslå en politik riktad mot USAs intervention i Syrien. Hövdingarna, eller kalla dem lokalpolitikerna, representerade  Al-Hasakah, Aleppo och Al-Raqqa regionerna. Deras bestämda ställningstagande visade att de till varje pris vill driva ut USA-trupperna från de egna provinserna.

USAs redskap i hela Syrien har hela tiden varit Syrian Democratic Forces (SDF)  som förutom militära insatser mot den folkvalda regimen, även fungerat som langare av utländska vapen och ammunition till IS.

Men stamhövdingarna vill ha stöd från regeringstrupperna för att få bukt med makter som utgör det största hindret för fred.  Och när då President Assad utlovar ett sådant stöd till de sjuttio, mullrar man i Washington och varnar för allvarliga konsekvenser om de USA trupper som illegalt befinner sig i Syrien, angrips. Kriget i Syrien är som bekant inte ett inbördeskrig, utan ett proxy-krig där inslaget från främmande, fientliga stater är påfallande och där mängden legosoldater har varit ofantligt stort, men dess antal har tack vare en effektiv rysk insats  reducerats väsentligt.

USAs intresse speciellt för norra Syrien har sina orsaker. Eller tydligare uttryckt. USA med sin neokonservativa regim har att verkställa ett israeliskt diktat från 1982 där Israel uttryckligen genom Yinon-planen anvisar att Syrien måste krossas för att en kurdisk stat ska kunna uppstå i norra Syrien. En sådan kurdisk stat i förbund med Israel skulle kunna se till så det övriga Syrien inte fungerar.

USA med bistånd av främst England och Frankrike agerar militärt i Syrien i egenskap av Israeliska vasaller. Till detta USA vill Sverige hjärtans gärna knyta fastare militära band.

Källor:

Al-Masdar News
Strategic Culture Fondation

 

Hans Myrebro, Mer än 70 syriska stamhövdingar förklarar krig mot USA-stödda trupper i Syrien

NATO

historisktkorrekt.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här