Europa står inför en miljökatastrof utan motstycke när naturgas nu läcker ut från de skadade Nord Stream 1- och 2-ledningarna i svenska och danska vatten. Läckor i de rysk-tyska rörledningarna upptäcktes den 26 september efter att de spruckit på flera ställen. Ett ton metan har 80 gånger så stor klimatpåverkan som CO2, säger David McCabe, forskare vid Clean Air Task Force. ”Om rörledningar går sönder kan klimatpåverkan bli katastrofal, till och med utan motstycke.”

Oberoende experter har avfärdat Natos påståenden om att Moskva utförde attacken. De påpekar att det är omöjligt att ett ryskt fartyg skulle kunna operera i Natos vatten utan att upptäckas. Därför skyller fler och fler experter på Washington, särskilt sedan president Biden i februari hotade att förstöra rörledningen, liksom andra amerikanska regeringstjänstemän. Den amerikanska flottan opererar också i Östersjön och har specialstyrkor under vattnet som är kapabla att utföra sabotageattacker. Samtidigt, i Moskva, utlovar tjänstemän vedergällning för ”terroristattacken”.

Våldsbrotten ökar i Sverige, främst i Stockholmsområdet
Sverige fortsätter att kämpa mot den ökande våldsbrottsligheten. Sen den 1 september har 48 personer skjutits ihjäl i Sverige under 2022 och antalet skadade uppgår till 74. Trots att det bara är september har man redan slagit det tidigare rekordet från 2020 då totalt 47 personer dödades, året innan det var antalet uppe i 45 döda, enligt polisens statistik. Det dödliga våldet med skjutvapen började i mitten av 2000-talet, men ökningen tog fart först 2013 och har sedan dess fortsatt att öka. Åtta av 10 dödsskjutningar sker i ett områden med hög kriminalitet, mestadels inom åldersgruppen 20–29 år. De flesta skjutningarna sker i Stockholmsregionen.– ”– Historiskt sett så har det ju skett en ökning och en stor del av de skjutningar som sker är ju i Stockholmsregionen. Rent operativt får vi ägna oss betydligt mer åt det här och det tar givetvis resurser från annat, säger Jari Kalliorinne, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.” En rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) 2021 visade att Sverige var det enda landet i Europa bland 22 jämförda som har en ökande trend av dödsskjutningar.

Finansiell instabilitet hotar den globala ordningen
Natos sanktioner mot Ryssland utlöser en global finansiell och ekonomisk kris, säger toppexperter på Wall Street. Sanktionerna har tärt på de västerländska ländernas energi förråd och orsakat en energikris som nu leder till en hög inflation världen över. Detta har tvingat den amerikanska centralbanken att höja räntorna, vilket i sin tur orsakar en uppgång av den amerikanska dollarn. En stark dollar skadar de amerikanska företagsvinster, och experter säger att detta kan leda till en finansiell eller ekonomisk kris på Wall Street under de kommande månaderna. ”Den senaste tidens rörelse i den amerikanska dollarn skapar en ohållbar situation för risktillgångar som historiskt har slutat i en finansiell och/eller ekonomisk kris”, skrev strateger ledda av Morgan Stanleys aktiestrateg Michael Wilson. Denna situation har potential att skapa en global finanskris eftersom många utvecklingsländer ofta inte har något annat val än att återbetala lån i dollar, oavsett vad växelkursen låg på när de först lånade pengarna. På 1980 -talet satte de snabbt stigande amerikanska räntorna igång den försvagande skuldkrisen i Latinamerika som lämnade regionen i en turbulens som varade i nästan två decennier.

USA hotar Ryssland med kärnvapenkrig
I söndags lovade den nationella säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan – som en gång hyllade al-Qaida-terrorister i Syrien i ett mejl till Hillary Clinton — ”katastrofala konsekvenser” om Ryssland använde kärnvapen i Ukraina. Oberoende experter påpekar att tanken på att Moskva skulle göra detta är skrattretande eftersom Rysslands armé och territorium, liksom dess allierade Vitrysslands, skulle bli mycket förorenade. Trots den tydliga idiotin i Sullivans kommentar säger den amerikanska utrikespolitiska experten John Varoli att han är ”bekymrad över Sullivans hot eftersom han märkt att Bidens Vita hus ofta arbetar i enlighet med den psykologiska principen om ”projektion” – anklagar andra för vad de själva tänker på och planerar att göra. Om den ryska armén segrar, vad kommer Washington att göra då? Kommer Vita huset att spränga kärnkraftverket i Zaporozhye, som ukrainska ombud har beskjutit i över en månad? Eller kommer Nato att inleda ett mindre kärnvapenanfall mot de ryska trupperna för att stoppa deras frammarsch? Kreml hävdar att denna plan diskuteras av Nato; därav Putins egna allvarliga varning i förra veckan.

Video producerad av MEC21 och ThessA i samarbete med vaken.se.

Stötta MEC21 via gofund.me eller buymeacoffee.com/MEC21

Nord Stream-attack – Experter pekar finger åt Washington

 

1 KOMMENTAR

 1. På dagen, satt jag uppe i en gammal tall.
  På natten, krälade ormar under tallen.
  Ett skymningstillständ närmade sig jorden.
  Många länder förlorade förståndet och gick med i NATO.
  USA använder NATO till att, lite försvaga Europa,
  lite mera attt försvaga Tyskland och mycket mera
  till att försvaga Ryssland. En metod är proxykrig och
  att USA vägrar fred i Ukraina.

  Galningarna i Europa är mäktiga och håller de Kloka som
  gisslan i mörka glasburkar med locken på.
  Trycket ökar och snart vrids locken något till vänster
  och lossnar, så att förståndet kan visa sig, men bara lite!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här