Det är onekligen skönt att ha tillgång till hela sitt liv varje sekund genom sin smarta telefon. Att kunna shoppa, spela, kommunicera, göra bankärenden, jobba, gambla… ja egentligen vad som helst. De flesta svenskar surfar genom mobila nätverk, men ibland kan det vara nödvändigt att logga upp sig på ett trådlöst nätverk. Speciellt när man befinner sig på resande fot eller om man vill spara sin datapott. Detta kan emellertid medföra faror. Få personer är medvetna om riskerna med att koppla upp sig på ett trådlöst wifi, och ännu färre vet hur man skyddar sig.

På caféer, hotell, flygplatser, shoppingcenter eller i parker finns ofta ett öppet wifi-nät som är tillgängligt för kunder. Smidigt när man vill kunna sköta jobbet, skanna av Twitterflödet eller hålla koll på speltips och sportnyheter från blogg. Men inte helt riskfritt.

Hackare använder sig av luriga tricks för att ta sig in i personers telefoner eller datorer. Ett knep är att angripa nätverk som kunder upplever som säkra, men egentligen inte är det. Exempelvis är hotell en vanlig måltavla för kriminella hackers. Där bor ofta mäktiga företagare, och det är lättare att ta sig in den vägen än att försöka hacka ett stort företags nätverk direkt. Ett trick hackarna då använder är att skapa ett eget fusknätverk som man döper till någonting liknande det riktiga nätverket, där kunderna sedan kopplar upp sig. Ofta uppmanas man ladda ned en uppdatering av någon programvara, som då är en trojansk häst. Har man väl gjort det är man rätt körd, då har hackarna redan tillgång till all din information.

hacker
Skydda dig från hackers på trådlösa nätverk.
De kan också använda en metod som kallas för “Mannen i Mitten”. Då positionerar sig hackern helt enkelt mellan dig och routern du försöker koppla upp dig mot, utan att du märker det. När du sedan loggar in på olika nätverk och sajter, stjäls din information och hackern kan vid ett senare tillfälle logga in som dig och ta över all information. Eftersom många kunder dessutom använder samma lösenord på flertalet olika sajter, kan de få access till flera av dina konton.

Så hur skyddar man sig? Det är faktiskt inte så svårt. Hackare tenderar att sikta på enkla offer, så tar du några säkerhetssteg så skyddar du dig snabbt.

  1. Använd VPN

VPN står för Virtuellt Privat Nätverk och fungerar som en fast kanal mellan dig och nätverket. Den information du skickar krypteras och kan inte avläsas av obehöriga personer. Detta är ett snabbt och smidigt sätt att skydda sig mot hackare.

  1. Använda SSL-anslutningar

Se till att använda kryptering när du skickar data. Detta gör du genom att aktivera “Använd alltid HTTPS” på de sajter du ofta besöker och på de webbsidor där du skriver in inloggningsuppgifter.

  1. Avaktivera Wifi

Anslut dig enbart till det trådlösa nätverket när du behöver det. Koppla sedan bort dig så fort du inte använder det aktivt, utan kanske sitter och jobbar med något annat. Då minskar du riskerna.