Svenska fiskar som säljs i matbutiker innehåller höga halter av PFAS, enligt en ny undersökning från Naturskyddsföreningen. Högst halter uppmättes i löjrom från Bottenviken, gös från Mälaren och Hjälmaren samt lax från Vänern och Bottenviken.

– Det är djupt oroande. Våra svenska sjöar och vattendrag som vi älskar är förorenade med PFAS och därmed också alla djur som lever där. Sverige måste stoppa utsläppen till miljön och förbjuda PFAS nu, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen har tillsammans med analysföretaget Eurofins undersökt halterna av de extremt svårnedbrytbara miljögifterna PFAS i fisk, rom, skaldjur och nöt- och griskött från Sverige. Halterna har sedan ställts i relation till EU:s hälsobaserade riktvärde, som på vetenskaplig grund anger hur mycket PFAS en människa högst kan få i sig totalt per vecka från mat, vatten och luft, utan att riskera sin hälsa. I exemplen har vi utgått från vad en person som väger 70 kg maximalt kan få i sig.

Läs mer på friatider.se, Svenska fiskar fulla med PFAS

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här