Samsung-arvingen Lee Jae-yong som 2017 dömdes till fem års fängelse för omfattande mutbrott och förskingring har nu benådats av landets regering som menar att oligarken behövs för att ”rädda ekonomin.”

Den sydkoreanska regeringen försvarar det kontroversiella beslutet att benåda Jae-yong med att denne behövs för att landet ska kunna tackla finanskrisen efter coronapandemin. Samsung-bossen dömdes bland annat för att ha betalat över motsvarande åtta miljoner dollar i mutor till den dåvarande presidenten Park Geun-Hye i utbyte mot politiskt stöd för en sammanslagning som motsattes av aktieägarna men som skulle säkra Jae-yongs kontroll över familjeimperiet, skriver BBC.

När mutorna blev kände så gick miljoner sydkoreaner ut på gatorna och tände ljus varje helg under vintern 2016-2017 som en protest mot den utbredda korruptionen i landet samt krävde president Parks avgång.

President Park dömdes också 2017 till 25 års fängelse och snart dömdes även Lee Jae-yong – bland annat för förskingring av företagsmedel i syfte att köpa en häst för 800 000 dollar till presidentens väns dotter. Sydkoreas näste president Moon Jae-In lovade att få bort korruptionen men valde istället att under sin sista dag på posten benåda sin föregångare.

Läs mer på nyadagbladet.se, Sydkoreansk oligark benådas av regeringen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här