Torbjörn Kiil Karlsen från Andöya drog staten inför rätta för att han anser att han fick MS efter att ha fått mpr-vaccinet, som han tog som tolvåring. Nu har Oslo tingsrätt beslutat att 23-åringen ska ha ersättning.

”Dagen jag tog vaccinet fick jag ganska omedelbart ont nere i korsryggen och det ilade upp genom fötterna och i armen. Jag blev också sjuk på en gång. Jag låg till sängs i några dagar.” Så beskriver 23-årige Torbjörn Kiil Karlsen hur han upplevde att få mpr-vaccinet som tolvåring. Inte så länge efteråt fick han diagnosen ms.

De senaste tre åren har han och familjen ägnat åt att bevisa sammanhanget mellan vaccinet och sjukdomen.
Kan vara en följd av mpr-vaccinet

År 2011 ansåg Norsk Pasientskadeerstatning att Kiil Karlsen inte hade rätt till ersättning. Den domen stöddes av Patientskadenämnden i maj i fjol. Men i domen från Oslo tingsrätt som kom igår står det:

”Rätten har kommit fram till att Kiil Karlsens ms-sjukdom kan vara en följd av mpr-vaccinet i samverkan med andra orsaker. Staten har inte kunnat visa att en eller flera andra orsaker är mer troliga orsaker till Kiil Karlsens ms-sjukdom. Villkoren för ersättning efter första stycket i smittskyddslagen § 8-2 är därmed uppfyllda.”

Läs mer på vaccin.me

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här