Om du tycker att frågan verkar löjlig tillhör du antingen de som aktivt väljer bort smartphone för att leva som förr i tiden. Eller så har du helt enkelt inte insett hur du använder din mobil utan att ens reflektera över vad du gör.

Det finns de som menar att världen vore bättre utan modern teknologi. Ett exempel på detta är Amish-folket. Men även om vi kan se att det faktiskt är bra att vi inte längre måste bygga våra hus utan maskiner och att vi kan kommunicera via nätet kan det vara fint med kontroll och gränser. Så vem är det som bestämmer, du eller mobilen?

Spel och nöje i lagom dos

När du kommer hem på kvällen och är klar med alla måsten, vad gör du då? Ger du dig på lite Hajper betting eller kör du Candy Crush för att nå nya nivåer? Eller drar du kanske igång nästa del av den serie som du följer på Netflix.

Vi är många som använder våra mobiler till både spel och nöje som film och musik. Det här kan tyckas helt okej. Inte värre än att gå ut och spela bingo på en lokal spelhall eller se på tv. Men saken är ju den att mobilen alltid kommer med oss.

När du märker att du inte ens kan gå på toaletten utan att göra något på mobilen inser du också att det inte längre rör sig om lagom doser. Det liknar istället en form av besatthet som du inte längre har någon kontroll över.

Är det kört? Nej, verkligen inte. Du kan till och med använda din mobil för att ta kontrollen över den!

Med appar som styr dina appar

Idag går det att ladda ner appar som är till för att styra hur du använder andra appar. Den här typen av hjälpmedel för att ta kontrollen över mobilanvändandet har blivit mycket populära. Tanken är inte bara att du ska ta kontrollen över hur mycket tid du lägger på olika aktiviteter på din mobiltelefon.

Med appar som till exempel tidsbegränsar hur mycket du surfar på nyhetssajter eller spelar på slots blir du bättre medveten om hur mycket tid det faktiskt rör sig om. När appen gör det omöjligt att logga in på spelkontot eller se mer film får du göra något annat. Då inser du plötsligt hur mycket du inte längre gör för att mobilen upptar all din tid.

En del går tillbaka till dumbphone

Det händer faktiskt att folk säger att det får räcka. Att de inte längre vill ha hela världen i fickan. Ett exempel på detta är Calle Schulman som bestämde sig för flera år sedan för att fimpa sin smartphone. Han upplevde att det var obehagligt hur hans telefon blev viktigare än barnen och gjorde sig då av med den.

Det finns fler berättelser av samma slag. En del känner helt enkelt att de inte vill ha tillgång till vänner, internet och nöje hela tiden. Det går ju fortfarande alldeles utmärkt att se film, spela spel och läsa nyheter på en vanlig dator!

Det hela börjar med utvärdering

Men oavsett om du tycker att daglig användning av smartphone är normalt och bra eller inte är det ju klokt att bli bättre medveten om vad du gör med din tid. Lite utvärdering är på sin plats. Och hur ska du genomföra den?

Du kan ladda ner en app för att testa dig själv och se om det rör sig om missbruk! Appen är återigen ditt redskap för att reda ut hur du rör dig bland dina appar. Det här kanske kan fungera men det finns en ännu bättre metod.

Lägg undan mobilen under en dag

Tala om för vännerna att du imorgon bara kan nås via email eller med samtal till din jobbtelefon eller land-lina hemma. Lägg undan din smartphone under en hel dag och se vad som händer med dig. Om du inte ens kan tänka tanken får du kanske börja lite mjukare med en timme eller två.

Under tiden som du lever ett mobilfritt liv kan du fundera lite på vad du saknar mest. Är det samtalen med vänner på Whatsapp? Musiklistorna på Spotify? Eller är det kanske slotsrundorna som du normalt sett kör när du väntar på bussen?

Betänk hur du kan göra allt det här utan din mobiltelefon. Kanske är det dags att testa för att se om det är du eller mobilen som bestämmer. Du kan ju lyssna på musiken via en dator som precis som mobilen kan kopplas till dina högtalare med Bluetooth. Vänner kan du tala med ansikte mot ansikte eller med vanlig telefon. Och spelen finns ju faktiskt också via datorn.

Ta över makten!

När du har testat att vara utan mobil och göra allt det du gör på mobilen på andra sätt behöver du inte skrota den. Men du kan med säkerhet säga att det är du som bestämmer. Kanske fortsätter du att göra vissa saker på andra sätt bara för att du vill det. Det är ju du som har makten, inte mobilen!