Av Sveriges 290 kommuner är det 37 vars barnförsäkring endast gäller under skoltid. Detta innebär att barn i dessa kommuner vars föräldrar inte tecknat barnförsäkring går oförsäkrade hela sommaren, ofta utan föräldrarnas vetskap. Om något skulle hända ett av dessa barn medan de är oförsäkrade som nedsätter deras förmåga att arbeta i framtiden skulle detta kunna ha stor påverkan på dem för resten av livet.

Att teckna en barnförsäkring gör många föräldrar så fort de kommer hem från BB och barnförsäkringar gäller oftast tills barnet är 25 år. Premien är relativt låg och något som de allra flesta familjer har råd med utan att tveka. Så många känner att det är en självklarhet att försäkra sina små bebisar.

Sedan när barnet börjar skolan kan det hela bli lite mer komplicerat. Barn som går i skolan är alltid försäkrade medan de är i skolan, men i de flesta kommuner även på fritiden. Men detta beror helt på var man bor, då 37 av landets 290 kommuner inte tecknar heltäckande försäkring för skolbarnen, utan nöjer sig med att försäkra dem medan de är i skolan. Som följd täcker inte försäkringen barnen får genom skolan olycksfall eller sjukdom som sker utanför skoltid, till exempel nu, på sommarlovet.

Många föräldrar har dålig koll på vad just deras kommuns barnförsäkring täcker. Vissa tänker att det är bäst att ha en egen barnförsäkring för säkerhets skull, vilket är det bästa sättet att förvissa sig om att ens barn alltid är försäkrat. Men andra förutsätter att barnet är försäkrat av kommunen, och då kan det bli problem om man bor i en av dessa 37 kommuner.

Om något skulle hända ett av dessa oförsäkrade barn så skulle det potentiellt kunna påverka dem resten av deras liv ifall olyckan eller sjukdomen påverkar deras förmåga att arbeta. Om man är försäkrad kan man vänta sig att få åtminstone motsvarande en normal halvtidsinkomst i månaden, vilket visserligen ligger under den nuvarande fattigdomsgränsen men faktiskt går att klara sig utmärkt på om man håller nere sina kostnader. Men om man inte är försäkrad finns det ingen sådan ersättning att luta sig tillbaka på utan man får i stället söka bidrag på annat håll, något som är mycket mer osäkert och komplicerat.

Sammanfattningsvis kan man säga att det allra säkraste för ens barn är att teckna en egen barnförsäkring. Då kan man vara helt säker på att man kan få ersättning, oavsett när en olycka sker eller barnet blir sjukt.

Det kan vara bra att tänka på att en försäkring bara gäller om du har tecknat den innan <något har inträffat. Du kan alltså inte teckna en försäkring dagen efter en olycka skett och begära ersättning, det är inte så försäkringar fungerar.

Barnförsäkringar gäller inte heller medfödda sjukdomar som CP-skador eller ADHD och psykiska sjukdomar kan också vara svåra att få ersättning för.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här