Adam Curtis dokumentär – The Trap: What Happened To Our Dreams Of Freedom

adamcurtis

Dokumentärfilmaren Adam Curtis är bl.a. känd som skapare av dokumentärserien The Century of The self och The Power of Nightmares. Den förstnämnda skildrar hur makthavare har använt Sigmund Freuds teorier till att försöka kontrollera folkmassorna i demokratier, och hur psykoanalys och andra metoder används aktivt i marknadsföring med resultatet att vi som samhälle har gått från att vara medborgare till att i första hand bli konsumenter. Dokumentärserien ”The Trap” består av tre entimmesprogram som utforskar begreppet och definition av frihet, närmare bestämt ”hur en förenklad modell av människor som självisk, nästan robotlik varelse ledde till dagens idé om frihet.

Del 2

Del 3

2 KOMMENTARER

  1. Det bästa är om man ser The Century of the self först, sen Power of nightmares och sen denna dokumentär ovan. Även om dem är helt separata, så finns ändå på något sätt en röd-tråd genom dem. Adam Curtis är verkligen exceptionellt duktig på att hantera dessa svåra ämnen på ett så balanserat sätt att det görs med pengar från BBC.

    • Klassikern ”all watched over machines of loving grace” rekommenderas också varmt. Det är en treparts-serie från Curtis. Hans dokumentärer är väldigt välproducerade och hans berättarteknik och musikval gör hans exceptionella produktioner mycket underhållande och minnesvärda. Den senaste jag såg rekommenderas också varmt, den kallas ”Bitter Lake” och handlar om Saudiarabiens olja.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here