I takt med den lavinartade teknologiska utvecklingen använder de flesta av oss internet i allt större utsträckning. Numera är vi ständigt uppkopplade via mobiltelefoner och surfplattor, och internet har onekligen blivit en viktig del av våra vardagsliv. Vi kommunicerar med vänner och kollegor, sköter bankärenden, bokar resor, och gör betalningar – allt på nätet.

Många människor har dessutom listat ut hur de kan tjäna pengar online. Och du har säkert stött på pop-up-fönster eller filmklipp där människor berättar för dig hur du kan tjäna stora pengar snabbt och enkelt.

Narrativet är dessutom ofta detsamma. Tillsynes ordinära män och kvinnor berättar hur de var trötta på sitt nio-till-fem-jobb och letade efter en utväg. De ville ha mer tid till att göra saker de tycker om, och det var då de fick en snilleblixt eller fick kontakt med en hjälpsam person som hade varit i samma situation och ville visa dem en utväg.

Det låter nästan för bra för att vara sant, och förmodligen är det ofta det också. För även om det naturligtvis finns många ärliga sätt att tjäna pengar på online så går det inte att bortse från att det finns gott om lurendrejare och bluffmakare på nätet.

Hur vet du om du blir lurad?
Genom historien har det alltid funnits lurendrejare som använt list, karisma och kreativitet för att