I takt med den lavinartade teknologiska utvecklingen använder de flesta av oss internet i allt större utsträckning. Numera är vi ständigt uppkopplade via mobiltelefoner och surfplattor, och internet har onekligen blivit en viktig del av våra vardagsliv. Vi kommunicerar med vänner och kollegor, sköter bankärenden, bokar resor, och gör betalningar – allt på nätet.

Många människor har dessutom listat ut hur de kan tjäna pengar online. Och du har säkert stött på pop-up-fönster eller filmklipp där människor berättar för dig hur du kan tjäna stora pengar snabbt och enkelt.

Narrativet är dessutom ofta detsamma. Tillsynes ordinära män och kvinnor berättar hur de var trötta på sitt nio-till-fem-jobb och letade efter en utväg. De ville ha mer tid till att göra saker de tycker om, och det var då de fick en snilleblixt eller fick kontakt med en hjälpsam person som hade varit i samma situation och ville visa dem en utväg.

Det låter nästan för bra för att vara sant, och förmodligen är det ofta det också. För även om det naturligtvis finns många ärliga sätt att tjäna pengar på online så går det inte att bortse från att det finns gott om lurendrejare och bluffmakare på nätet.

Hur vet du om du blir lurad?
Genom historien har det alltid funnits lurendrejare som använt list, karisma och kreativitet för att bedra andra människor. Och med tanke på hur många bedrägerier som uppdagas nuförtiden är det heller inte särskilt förvånande att nätet är fullt av bluffmakare. Eftersom internet ger en viss anonymitet är det perfekt miljö för bluffmakare och ponzi-bedrägerier.

Många internetbedrägerier är naturligtvis väldigt lätta att känna igen, men ibland kan det vara svårt att avgöra vad som är sant och falskt. Somliga menar till exempel att Bitcoin är ett ponzi-bedrägeri, med andra menar att den digitala kryptovalutan är ett lukrativt investeringstillfälle.

Men hur ligget till egentligen? De skilda meningarna om bitcoin är ett bra exempel på hur svårt det kan vara att avgöra om ett investeringstillfälle, som tillsynes verkar för bra för att vara sant, är ett bedrägeri eller inte. Därför är det bästa att läsa på lite så att du känner igen vissa varningstecken.

Så fungerar ponzi-bedrägerier
Så kallade ponzi-bedrägerier är ett av de vanligaste bedrägerierna både i verkliga livet och på webben. Namnet kommer från Charles Ponzi – en italiensk invandrare som svindlade till sig en mindre förmögenhet från andra immigranter i USA under början av 1900-talet.

Bedrägeriet går ut på att bedragaren betalar investerare som blivit lovade guld och gröna skogar med pengar från nya investerare. Bedragaren får alltså sina offer att tro att verksamheten de investerat i går med förtjänst utan att det egentligen händer något, och för att bedrägeriet ska kunna fortsätta krävs det hela tiden nya investerare.

Det största ponzi-bedrägeriet som uppdagats hittills var börsmäklaren Bernard Madoffs ponzi-bedrägeri. Efter att ha lurat till sig miljontals dollar under 17 års tid, dömdes Bernard Madoff till 150 års fängelse när han ertappades 2008.

Ponzi-bedrägeriet är ett av de vanligast förekommande bedrägerierna, men olyckligtvis finns det även många andra sorters bedrägerier du ska se upp för. Läs denna BLOG för att lära dig mer och få en djupare förståelse för vilka typer av bedrägerier som faktiskt förekommer. Med mer förståelse får du ett bättre omdöme som gör det lättare för dig att skilja lönsamma investerings-och arbetstillfällen från skumraskaffärer.