Om man ska tro på vad som sägs i denna artikel av The Cradle stjäl USA olja och vete från Syrien, något som förvärrar en akut livsmedelskris i den krigshärjade nationen.

Amerikanska trupper smugglade en konvoj med 31 fordon från Syrien till Irak tidigt den 2 augusti, inklusive flera tankbilar fyllda med olja som plundrades från den resursrika Jazira-regionen.

Nästan 200 tankbilar fyllda med plundrad olja smugglades ut från Syrien av amerikanska trupper bara i juli, eftersom Washington har intensifierat sin praxis att stjäla Syriens resurser för att sälja utomlands.

Syriens spannmålsproduktion sjönk från ett årligt genomsnitt på 4,1 miljoner ton före det USA-sponsrade kriget till uppskattningsvis 1,05 miljoner ton 2021, enligt Food and Agriculture Organization (FAO).

Enligt World Food Programme (WFP) är 12,4 miljoner syrier, eller nära 70 procent av befolkningen i landet idag, osäkra på om de får mat.

Syrien var en gång en stor veteproducent men står nu inför matbrist efter 11 år av krig. Utöver detta har stigande gödselmedelspriser till följd av kriget i Ukraina gjort att bönder inte kan använda stora delar av sina åkrar.

Detta är inget nytt fenomen. 2020 anklagade Syrien USA för att stjäla olja då ett amerikanskt oljebolag fått möjlighet att verka i landet under Pentagons beskydd. Detta var under president Trump som ska ha sagt: ”Som ni vet, i Syrien är vi nere på nästan ingenting, förutom att vi behöll oljan”.

Relaterat

Fakta om kriget i Syrien

palbergstrom.com, Amerikanska trupper i Syrien stjäl olja och vete

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här