Det uppskattade antalet europeiska jihadister som strider mot Syriens regering fortsätter att växa. Nu bedömer belgiska underrättelsetjänstemän att 4000-5000 européer strider i Syrien, därav 200 belgier enligt en rapport den 27 december {La Libre Belgique}. Bland dem finns det 20 tjetjener bosatta i Belgien, varav några efteråt har begått terroristiska handlingar i Irak. Den belgiska rapporten citerades av professor John R. Schindler från Naval War College (den amerikanska marinens skola för högre militär utbildning) i ett inlägg på hemsidan för hans XX-kommitté.

Schindler tjänstgjorde som underrättelseanalytiker i tio år innan han flyttade till War College år 2005 och det finns två anledningar varför han tycker att ovannämnda siffran är trovärdig: Den första är att han tidigare har jobbat med den belgiska underrättelsetjänsten i terroristbekämpningsfrågor och han tyckte att de var ”professionella samt har en bra förståelse för de allvarliga hot de handskas med”. Den andra är att de belgiska siffrorna inte ligger långt ifrån det som andra europeiska säkerhetstjänstemän har sagt till honom under privata diskussioner.

Schindler citerar även den tyska tidningen Neue Osnabrücker Zeitung den 21 december där Hans-Georg Maassen som är chef för den tyska underrättelsetjänsten, uttalar sig. Denne uppger att man vet att 60 personer med tyska pass has rest till Syrien sedan juni, vilket ger sammanlagt 240 sedan konflikten började.
– Det är absolut möjligt att Europa står inför ett större hot från extremister och terrorister pga. den syriska jihaden än man har tidigare berättat offentligt” skrev Schindler sammanfattningsvis.

Se: http://20committee.com/2013/12/27/how-many-europeans-are-waging-jihad-in-syria

Originaltext: larouche.se, 4000-5000 europeiska jihadister i Syrien