En visselblåsare hos Boeing-leverantören Spirit AeroSystems avled på tisdagsmorgonen efter att ha kämpat med en ”plötslig, snabbt spridande infektion”, rapporterar Seattle Times.

45-årige Joshua Dean, en tidigare maskiningenjör och kvalitetsrevisor från Wichita, Kansas, påstod att Spirit-ledningen ignorerade tillverkningsfel på 737 MAX, inklusive att ”mekaniker borrade hål felaktigt i den bakre tryckskottet på MAX.” När han tog upp detta med ledningen, sa han att ingenting gjordes åt det. Så han lämnade in ett säkerhetsklagomål till FAA – och sade att Spirit hade använt honom som syndabock medan de ljög för myndigheten om felen.

”Efter att jag hade blivit avskedad gjorde Spirit AeroSystems [inledningsvis] ingenting för att informera FAA och allmänheten” angående felen på tryckskottet, sade Dean i sitt klagomål.

I november föreslog FAA i ett brev till Dean att hans påståenden hade fog för sig, och skrev ”Utredningen fastställde att dina anklagelser hade behandlats på lämpligt sätt under ett FAA-godkänt säkerhetsprogram,” och tillade ”Dock, på grund av sekretessbestämmelserna i dessa program, kan specifika detaljer inte offentliggöras.”

Dean gav även ett vittnesmål i en aktieägarstämning mot Spirit.

”Aktieägarstämningen som hävdar att Spirit-ledningen undanhöll information om kvalitetsbristerna och skadade aktieägarna lämnades in i december. För att stödja stämningen gav Dean ett vittnesmål som detaljerade hans anklagelser.

Efter att en panel blåste av från ett Boeing 737 MAX-plan i januari, vilket drog ny uppmärksamhet till kvalitetsbristerna hos Spirit, bekräftade en av Deans tidigare kollegor på Spirit några av Deans anklagelser.” -Seattle Times

Han hade varit frisk och ”var känd för att ha en hälsosam livsstil”, enligt rapporten.

Han hade varit i kritiskt tillstånd i två veckor, enligt hans faster Carol Parsons, som sa att han blev sjuk och åkte till sjukhuset på grund av andningssvårigheter. Han blev intuberad, varefter han utvecklade lunginflammation och sedan MRSA, en allvarlig bakterieinfektion.

”Hans tillstånd försämrades snabbt, och han flögs från Wichita till ett sjukhus i Oklahoma City, berättade Parsons. Där kopplades han till en ECMO-maskin, som cirkulerar och syresätter patientens blod utanför kroppen och tar över hjärt- och lungfunktion när patientens organ inte fungerar på egen hand”. -Seattle Times

Läkarna hade övervägt att amputera både händer och fötter.

”Det han gick igenom var brutalt,” sade Parsons. ”Hjärtskärande.”

Dean avskedades i april 2023, varefter han lämnade in ett klagomål till arbetsmarknadsdepartementet, där han påstod att han hade blivit uppsagd som hämnd för att ha slagit larm.

Han representerades av den advokatbyrå i South Carolina som representerade Boeing-visselblåsaren John ”Mitch” Barnett, som hittades död i vad som såg ut som ett självmord i mars i Charleston.

Barnett var mitt i att ge vittnesmål som antydde att Boeing hade tagit hämnd på honom för klagomål relaterade till kvalitetsproblem när han hittades död av ett skottskada.

”Charleston County Coroner’s Office rapporterade att Barnetts död verkade vara ”orsakad av ett självförvållat skottskada.” Nästan två månader senare pågår polisutredningen om hans död fortfarande.” -Seattle Times

”Visselblåsare behövs. De belyser orättvisor och korruption i samhällets intresse. Det krävs mycket mod för att stå upp,” sade Brian Knowles, en av Deans advokater. ”Det är en svår situation. Våra tankar är nu hos Johns familj och Joshs familj.”

I mars ryktades det att Boeing var i samtal om att köpa Spirit, eftersom båda företagen har kommit under ökande tryck från flygbolagskunder och federala reglerare att åtgärda kvalitetsproblem efter en incident den 5 januari då en dörrplugg blåste ut under flygning på en 737 MAX 9.

Fyra dagar senare upptäckte United Airlines ”lösa bultar” på 737 MAX-dörrar efter en nödinspektion.

infowars.com, Ännu en visselblåsare kopplad till Boeing avlider

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här