När man flyttat in ett hus dyker det snabbt upp många tankar om projekt man skulle vilja ta tag i. Det kanske verkade vara rena drömhuset när man först tittade på objektet men när man väl gjort sig hemmastadd så är det svårt att inte hitta många detaljer man skulle vilja ta tag i för att göra sitt hem en smula mer personligt.

Många sådana potentiella projekt kräver dock en hel del i form av expertis eller, om man väljer att låta hantverkare göra hela jobbet, mycket tid och pengar. Två detaljer som man dock relativt snabbt, enkelt och billigt kan byta ut på sitt hus och på så sätt göra sitt hem säkrare, sparar på energi och framförallt ger både insida och utsida ett rejält ansiktslyft, är fönster och dörrar.

Dörrar
Ytterdörrar är otroligt viktiga för både inne- och utemiljön i ens hem och är den första detaljen som en ny besökare kommer i kontakt med. Därför bör man vara oerhört noggrann med att välja en dörr som verkligen passar huset och den vision man har för huset i framtiden. En riktigt bra dörr har potentialen att vara en investering som kan hålla i årtionden.

Det finns många variationer på olika typer av dörrar och det kan vara värt att överväga alla alternativ, SparFonster.se har ett stort utbud att välja på.

Fönster
Tillsammans med dörrarna är också ett byte av husets fönster ett projekt som varken behöver vara särskilt svårt eller ta allt för lång tid. Då moderna fönster är betydligt bättre på att isolera än äldre modeller kan den som flyttat in ett äldre hus dessutom snabbt spara in kostanden av de nya fönstren genom att sänka kostnaderna för uppvärmning.

När man först börjar fundera på att byta ut alla fönster i sitt hem kan det verka som ett givet val att anlita hantverkare för ett sådant stort projekt, men faktum är att det är betydligt enklare att byta fönster än vad man tror. En steg-för-steg-guide över hur man byter fönster och vad man bör tänka på gör projektet betydligt mer överskådligt.

Fördelar med dörr- och fönsterbyten
Denna typ av hemrenovering är långt ifrån ett projekt för att bara tilltala ens egen fåfänga. Genom att tänka både på husets stil, stilen i området man bor på och det nuvarande modet inom heminredning kan man verkligen ge sitt hus ett ansiktslyft. Men desto viktigare är att fönster och dörrar är grundläggande för husets hållbarhet, säkerhet och uppvärmnings- och energikostnader.

Ett enkelt sätt att försäkra sig om att de dörrar och fönster man planerar att installerar håller den kvalitet man behöver är att kontrollera att de har den rätta CE-märkningen. De senaste standarderna inom märkning för dörrar och fönster hittar du alltid hos boverket.