Aspartam – det konstgjorda sötningsmedlet som finns i allt från Diet Coke och sockerfritt tuggummi till läkemedel för barn – kan öka risken för den vanligaste typen av stroke genom att orsaka inflammation och störa blodkärlens hälsa och blodflödet, enligt ny forskning.
Studien, som publicerades i juli 2025 i Scientific Reports, är den första som kombinerar avancerad datormodellering för att undersöka hur aspartam interagerar med kroppens processer som kan leda till stroke eller påverka dess svårighetsgrad, enligt forskarna.
Resultaten förstärker de sedan länge uttryckta farhågorna kring hur detta sockerersättningsmedel påverkar hjärnan och hjärtat.
“Eftersom aspartam är ett av de mest utbredda konstgjorda sötningsmedlen i den globala livsmedelsindustrin, kan dess kumulativa effekter från långvarig exponering i låga doser indirekt påverka den cerebrovaskulära hälsan [hjärnans blodkärl] genom metabolisk störning,” sade forskarna.
Ischemisk stroke, som står för cirka 87 procent av alla stroke i USA och är en av de främsta dödsorsakerna globalt, uppstår när en blodpropp blockerar ett blodkärl i hjärnan, vilket leder till syrebrist och celldöd. Vanliga riskfaktorer inkluderar högt blodtryck, rökning och typ 2-diabetes.
Aspartam är upp till 200 gånger sötare än socker och marknadsförs som ett sätt att minska kalori- och sockerintaget, särskilt för personer med diabetes.
Dess säkerhet har varit föremål för debatt i flera decennier, med studier som kopplar aspartamkonsumtion till kroniska sjukdomar, viktuppgång och till och med aggressiv hjärncancer.
Denna studie ger preliminära systematiska insikter i de potentiella mekanismerna bakom aspartams neurotoxicitet, enligt författarna. De fann att aspartam starkt binder till och påverkar fem nyckelgener som kodar för proteiner kopplade till ischemisk stroke.
Dessa proteiner hjälper till att reglera inflammation (kroppens svar på skador eller infektioner), blodtryck samt blodkärlens styrka och funktion. Störningar kan:
- Höja blodtrycket.
- Utlösa inflammation i hjärnan och blodkärlen.
- Försvaga blodkärlens väggar och hjärnans skyddande barriär (blod-hjärnbarriären), vilket tillåter skadliga ämnen att tränga in i hjärnan och förvärra en stroke.
“Vår integrerade analys tyder på att aspartam kan bidra till ischemisk hjärnskada genom interaktioner med flera mål, vilket potentiellt kan störa inflammatoriska reaktioner och vaskulär homeostas,” sade forskarna.
Fynden belyser debatten om aspartams säkerhet
Aspartam godkändes 1974 som livsmedelstillsats och senare som ett allmänt sötningsmedel av den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten (FDA).
En studie från 2024, publicerad i Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, visade att nästan 63 % av amerikaner – inklusive gravida och barn – regelbundet konsumerar produkter som innehåller aspartam, som är godkänt i över 90 länder.
Aspartam, som är känt som E951 inom Europeiska unionen, är ett vitt syntetiskt pulver som bryts ned i kroppen till tre biprodukter: metanol, fenylalanin och asparaginsyra. FDA anser att aspartam är säkert att konsumera inom det rekommenderade dagliga intaget på 40 milligram per kilogram kroppsvikt.
År 2023 klassificerade dock Internationella byrån för cancerforskning (IARC) aspartam som “möjligen cancerframkallande för människor.” Världshälsoorganisationen (WHO) har avrått från att använda icke-sockersötningsmedel som aspartam för viktminskning, med hänvisning till bevis som kopplar dem till fetma, typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.
De flesta studier kring konstgjorda sötningsmedel och cerebrovaskulära händelser kopplar användning av artificiella sötningsmedel, särskilt vid ischemisk stroke, till högre risk för kvinnor och svarta befolkningsgrupper, enligt en studie publicerad i juni 2024.
Aspartam har också kopplats till viktökning och allvarliga hälsoproblem, såsom Alzheimers sjukdom.
I den största studien i sitt slag, där över 100 000 personer följdes under åtta år, kopplades hög konsumtion till en 15 procent högre cancerrisk. En annan studie antydde att det konstgjorda sötningsmedlet kan förändra tarmfloran på sätt som gynnar glioblastom, en aggressiv form av hjärncancer.
Mer information behövs för att bekräfta hur aspartam påverkar risken för stroke, enligt forskarna. De rekommenderar djurstudier för att bättre förstå effekten av dess nedbrytningsprodukter och långvarig exponering, samt storskaliga studier på människor för att klargöra sambandet mellan intagsnivåer och risk för stroke.
Om du är orolig för risken att drabbas av stroke kan det vara klokt att begränsa ditt intag av aspartam och andra artificiella sötningsmedel. Välj hela, obearbetade livsmedel och var uppmärksam på ingrediensförteckningen, eftersom aspartam kan förekomma under andra namn, såsom E951.
childrenshealthdefense.org, Aspartam kan öka risken för stroke









