När vi hör ordet oregano går tankarna ofta till doften av nybakad pizza och medelhavsområdet, men origanum, eller kungsmynta, som växten även kallas växer också vilt i bergen och på steniga fjällsluttningar i Norden. Vi har en lång tradition av att använda torkade kungsmyntablad som kryddor i vanlig husmanskost. Den hamnar till och med som nummer två på listan över våra mest använda kryddörter historiskt sett.

Redan den första utbildade läkaren i Norden, dansken Henrik Harpestreng, nämner kungsmyntan i sina skrifter från 1200-talet. Han använde även namnet kung på växten. Varianter av den här beteckningen, som kung, stenkung, kungsgräs m.m. är de mest använda namnen i folkmun fram till denna dag. Ursprunget till namnet är helt enkelt att växten var stor och vacker och växte i steniga fjällsluttningar.

Under Harpestrengs tid krossades kungsmyntan ofta och blandades med honung, som bot mot hosta och gulsot. Teextrakt ansågs vara effektivt mot svullnad i halsen och pressad juice från växten rekommenderades mot inälvsmask och för att förbättra synskärpan och hörseln. Den engelska växtläkaren Nicholas Culpeper rekommenderar te av oregano för matsmältningsproblem, aptitlöshet och hosta och för att rensa kroppen från avfallsämnen bestående av urin och galla. Han tror också att växten påverkar menstruationscykeln och kan användas mot ormbett.

Läs mer på tv-helse.se