Det moderna samhällets krav och normer skapar i många fall stress och det centrala är konsumtion vilket sägs göra oss tillfredsställda. Just nu finns det många som söker sig till alternativa lösningar som är bortom det som samhället både kräver och erbjuder.

Här följer exempel på olika sätt att leva både bortom samhällets kontroll men även inom samhället och staden fast på ett annorlunda sätt.

Bortom räkningar och kontroll
Les Stroud och Sue Jamison tillsammans med sina två barn har valt att lämna staden och bygga upp ett liv utan elräkningar, vattenräkningar, och de andra krav och kontroll som samhället tvingar på dig.

I denna dokumentär så berättar familjen om sitt uppbrott och visar hur de gick tillväga för att leva utanför samhället på ett sätt som gav dem en tillfredsställelse som annars inte kunde uppnås. De har köpt en bit mark i en relativt öde del i Norra Ontario och bygger själva upp sitt nya hem.

Video: [ Survivorman – Off the Grid. 67 min. ]

Dokumentär – Freegans
Att leva på vad andra slänger är något som inte alls är omöjligt i dagens samhälle. I och med den oerhörda konsumtionen som sker av varor i västvärlden slängs mycket saker som inte alls är uttjänta eller trasiga. Att leva på vad andra slängt är inget nytt, men 1989 växte ett projekt i New York fram med fokus på leverne som grundar sig i medvetenhet om ekologi, medkänsla och rättvisa. Det hela spred sig över jorden i olika former och återfinns ofta under samlingsnamnet ”freegans”. I dokumentären nedan får vi följa olika personer från Malmö, Köpenhamn, Stockholm och Storbritannien vilka lever som freegans. De tar på olika sätt hand om vad både företag och privatpersoner har slängt. Att leva som freegan handlar inte bara om insamling av slängda saker utan också ofta om hjälpsamhet och givmildhet inför andra, att dela på det som hittas.

Video: [ Freegans. ]

Länk: [ freegan.info ]

Att leva i en värld bortom samhällets kontroll

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här