Enligt Romfördraget 1957 så ville man inom Europa skapa en inre marknad utan tullar. Istället införskaffade man något som kallas mervärdesskatt. I Sverige kallar vi det moms, vilket är en skatt som ligger ovan på omsättningen. Desto mer vi konsumerar desto mer skatt får man betala.

Vissa som förespråkar moms anser att detta skapar ett kontrollsystem bland företagare och att företagare kräver fakturor av varandra då betald skatt kan dras av från sin egen omsättning. Många motståndare anser att momsen skapar mycket administrativt arbete.

I Sverige har vi tre moms- satser. 25 (övrigt), 12 (mat) och 6 (tidningar, böcker) procent. Skatten ska redovisas minst var tredje månad och betalas in till skatteverket. Du som konsument kan läsa av kvittot hur mycket du har betalat när du handlar.

Den administrativa delen som skapar arbete kostar pengar. Företagaren måste lägga på kostnader för eget arbete samt revisorer vilket i slutänden betalas av konsumenten. Dessutom är det stora kostnader hos skatteverket med sina anställda kontrollanter, lokalhyror och utskick av blanketer osv.

Något som förbryllar mig är, varför ska vi betala moms när vi handlar mat? Mat är något vi alla behöver och hör till vår överlevnad. Jag har hört vissa moms- förespråkare säga och mena på att vid en lägre mat- moms så kommer de rika kunna äta mer oxfilé. Detta argument är nonsens, låt dem föräta sig på oxfilé samtidigt någon som normalt inte har råd att festa till det, kan göra det.

Sen kan man ju fundera över momsen på tidningar och böcker. Borde inte staten stimulera folket till att bilda sig? Visst, den är låg, men till vilken orsak? Tar man bort momsen på tidningar och böcker så kanske man kan dra ner på presstödet, vilket även den finansieras av skattepengar.

I tider inför valet så diskuterar man rot- och rut- avdrag. Dessa termer är att en hantverkare kan dra av skatt för utfört arbete vilket ska stimulera folket att anlitar dem. Men dessa avdrag skapar också administrativt arbete där hantverkaren måste fixa med blanketer och redovisningar. Jag har själv varit med om en hantverkare fakturera för två timmar då han bara var hemma hos mig i trettio minuter. Liknande historier har jag hört på flera håll. Är det hans pappersarbete vi betalar för? Om så är fallet, vilken nytta har dessa avdrag i praktiken?

Det kontrollsystem staten har skapat för företagare är kostsamma och det för dig som konsument. Hela kalaset med revisorer, pappersarbeten, fraktkostnader, kontrollanter och myndigheter hamnar i slutänden på konsumenten.

Istället för att göra systemet mer invecklat bör vi ta ett steg tillbaka och tänka om. Varför helt enkelt inte slopa mervärdeskatten för alla. Detta skulle förenkla för alla samtidigt som fler människor skulle ha råd med mer. Detta skulle skapa ringar på vattnet och många som idag är bidragsberoende skulle kanske kunna stå på egna ben. Även detta skulle gynna, förenkla systemet och göra det mer effektivt. Många inom myndigheterna skulle förlora sina arbeten då deras arbetsuppgift egentligen är onödiga. Det positiva med detta är att vi frigör tid, vi skulle kunna omfördela arbetarna, skapa sex- timmars dagar och kanske minska ner barnomsorgen vilket även detta är en stor kostnad för samhället.

Ibland är det nödvändigt att ta ett steg tillbaka istället för att endast blicka framåt. Den första åtgärden må vara ett utträde ur EU.

Artikel skriven av Daniel Lillman

www.gryningensljus.blogspot.com, Avreglera mervärdeskatten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här