Svenska staten förbereder filtrering av internet
Svenska staten är på väg att för första gången tvinga operatörerna till filtrering av internet.
Den nya spelutredningen handlar officiellt om att regeringen ”vill införa en licens för att släppa in fler aktörer på den svenska spelmarknaden”. Men de som inte får licensen ska stängas ute ”på ett effektivt sätt” – via ett tvingande IP-filter som gör det omöjligt för vanliga användare att nå sajterna.
– Utredningstiden är mycket kort, skriver regeringens utredare Håkan Hallstedt i ett mejl till Bahnhof.
– Det här bryter en viktig principiell gräns som kommer få effekter på en rad områden, säger Jon Karlung, vd, Bahnhof.
Bakgrunden till utredningen är att svenska användare väljer att spela och gambla på utländska spelsajter.
– Vi tar inte ställning varken för eller emot vad gäller just spelande. Däremot vill vi kraftigt varna för åtgärden att stänga delar av internet som myndigheter anser vara misshagliga, säger Jon Karlung, vd, Bahnhof.
Idag finns ingen tvingande statlig filtrering av internet i Sverige. Däremot förekommer IP-filtrering i länder som Kina och Turkiet.
– Att strypa internet och den fria kommunikationen är naturligtvis fel väg att gå. Går förslaget igenom kommer dessutom en rad nya önskemål om nya ”oönskade” företeelser som ska censureras bort från medborgarna. Ingen seriös politiker borde ens komma på den tanken, säger Jon Karlung, vd, Bahnhof.
Direktiven för utredningen, som finns på regeringen.se, anger bland annat: ”Regleringen ska bygga på ett licenssystem som innebär att alla som agerar på den svenska spelmarknaden ska göra det med behöriga tillstånd, och att aktörer utan tillstånd ska stängas ute.”
”Som i den senaste spelutredningen 2008 uppkommer därför frågan om IP-blockering”, skriver utredaren Håkan Hallstedt i ett mejl till Bahnhof, där han ber om ett möte för att inhämta synpunkter.
– Vi vill väcka opinion offentligt nu, precis som vi gjorde 2008 när vi faktiskt lyckades stoppa förslaget. Men tyvärr verkar staten ha som taktik att försöka igen och igen tills olika typer av övervakning och filtrering drivs igenom, säger Jon Karlung.
För mer information kontakta: Jon Karlung, 076-111 01 60