BBC-filmen The War Game, en produktion från 1966 om hur Storbritannien skulle kunna drabbas av ett kärnvapenkrig ansågs så uppriktig och skrämmande att man inte tillät visning av den i över 20 år.

Den är mer aktuell än någonsin med tanke på att vår regering och regeringarna i  flertalet andra västländer verkar ta risken att Ukrainakriget skulle kunna utlösa ett globalt kärnvapenkrig mycket lätt, trots att det skulle kunna innebära slutet för mänskligheten.

I media har vi t ex kunnat höra om hur den ena brittiska premiärministern efter den andra poängterar hur beredde de är att starta ett atombombsanfall på Ryssland, även om det skulle resultera global förintelse.

1983 såg president Ronald Reagan filmen The Day After, en TV-film om ett fiktivt atomkrig mellan USA och Warsawapakten, en film som sågs av över 100 miljoner amerikaner.

Reagan medgav senare att filmen påverkade honom djupt och ändrade hans syn på USA:s kärnvapenpolicy. 1987 träffades Reagan och Mikhail Gorbachev och skrev under INF-avtalet om att avskaffa medel och kortdistansrobotar.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här