När nu coronarestriktionerna börjar luckras upp och ni överväger att åter börja gå ut och äta på restaurang, är det läge att börja fundera på vad det är för mat ni de facto blir serverade. Kanske restaurangerna nu är mer mottagliga för de krav du som uteätare borde ställa.

Den forskning rörande sjukligheten i Covid-19 som hunnit bedrivas det senaste halvåret har tydligt visat att personer med olika metabola sjukdomar blir långt sjukare än andra och har högre dödlighet. I första hand har man pekat på fetma som en försvårande faktor tätt följd av diabetes, högt blodtryck, hjärtkärlsjuklighet m.m.. Av detta skäl är det viktigare än någonsin att tänka på vad vi sätter i oss.

En som blev väldigt sjuk i Covid-19 var Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och han har nu engagerat sig för att få britterna att lägga om sina kostvanor för att inte bli ”tjockisar” som han själv. Den berömde kardiologen Aseem Malhotra som fått gehör hos den brittiska regeringen har pekar på att man genom en radikal kostomläggning på bara några veckor kan förbättra sin prognos vid Covid-19 smitta. Svenska politiker är dock tyvärr totalt tondöva på detta område. Det kan bero på att bildningsnivån i den brittiska regeringen är långt högre än hos vår genant obildade regering.

Många i vårt land som lyssnat på oss i Riksföreningen för Metabol Hälsa och som läst min bok Den Metabola Pandemin har säkert ändrat sin kost till det bättre och gjort betydande hälsovinster. Det finns dock en svag länk i nästan allas mathållning och det är det vi äter på krogen. Vi ställer sällan krav på restaurangen när vi går ut och äter om vilka råvaror de skall använda.

Det jag identifierat som den största faran med krogmaten är de oljor och fetter de använder i matlagning i allmänhet. Där är det vanligaste felet frityroljor som sannolikt nästan alltid är fröoljor som i sig inte är nyttiga, och som när de används länge hinner bilda en rad biprodukter som är direkt skadliga. Jag har tidigare skrivit ett antal krönikor om detta. Många restauranger steker även maten i fröoljor och margarin som inte är riktig människoföda. Jag misstänker även ofta att krogarna fuskar med såser som hollandaise, bearnaise och liknande och istället för smör använder färdiga industriprocessade såser gjorda på rapsolja.

Utöver oljor och fetter är ofta restaurangmaten väldigt inriktad på sötsaker och mjölprodukter som t.ex. inslag av pasta. Allt detta bidrar starkt till den metabola sjukligheten. Man brukar även börja måltiden med kuvertbröd och ofta något att breda på som inte alltid är äkta smör. När det gäller kuvertbröd skall man alltid kräva surdegsbröd och riktigt helst ekologiskt smör.

När ni planerar ett restaurangbesök ta kontakt med restaurangen och hör er för vad det är för råvaror de använder och hur olika rätter på deras meny är sammansatt. Kräv t.ex. att allt som är friterat skall friteras i kokosolja eller ister och att oljan till salladen skall vara bästa kallpressade olivoljan. Kräv att stekning skall göras i smör och att det skall finnas alternativ på menyn som uppfyller LCHF-krav. Det finns ingen anledning att ställa lägre krav på krogmaten än på den mat ni lagar hemma själva.

Med det ökande uteätandet är det här väldigt viktigt för att vi skall slippa få olika metabola sjukdomar.

Om vi börjar ställa krav på krogarnas mat kommer den att anpassas till en sammansättning och tillagning som minskar risken för metabol ohälsa. Låt oss alla börja göra det för folkhälsans skull. Nu i coronatider är det rätta tillfället när vi kan peka på hur det minskar risken vid Covid-19 infektion. Det gäller att få krögarna att förstå att matens sammansättning är viktigt för att locka tillbaka människor till sina restauranger.

Lars Bern

Om ni vill fördjupa er ytterligare i ämnet kan ni läsa boken ”Den Metabola Pandemin”. Om ni vill stödja Riksföreningen för Metabol Hälsa ekonomiskt, har ni möjlighet att göra det genom att antingen bli stödjande medlem i RMH eller att donera till föreningen. Alla medel som flyter in går oavkortat till vår ideella verksamhet. De enda betalningar som går till engagerade personer är en liten blygsam lön till den kvinna som sköter medlemsregistret och till betalning av reseutlägg och andra direkta omkostnader i arbetet mot kvitto. Styrelsen jobbar helt ideellt.

Föreningen kan ta emot bidrag på följande konton:

Bankgiro: 195-1607

Swish: 123 270 0441

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här