Terje Toftenes gick omkring med inflammationer i huden i sex års tid. Han fick flera olika diagnoser hos läkare, allt från atopiskt eksem till psoriasis. Det visade sig vara Sézarys syndrom, som är en sällsynt form av cancer. Då hade inflammationen i huden vuxit och såg ut som svampliknande tumörer.

Det är få som drabbas av den här cancerformen och i Norge är det bara cirka 5-6 personer. Prognosen säger att man inte återhämtar sig och att man förväntas ha 2-6 år kvar att leva. Fyra år efter diagnosen är Terje den första i Norge, med den här cancerformen, som är frisk till 100%.

Terje ville inte bara använda symptombehandling vid cancerbehandling, som cellgifter och sedan leva i ovisshet om cancern skulle blossa upp igen. Han ville hitta orsaken.

“Jag frågade onkologerna vad skälet var till att jag hade fått den här cancern”, säger Terje.

Det visste de inte, så svaret blev att det var otur. Nästa fråga som Terje ville ha svar på handlade om va han skulle kunna göra själv för olika åtgärder. Svaret var att leva som vanligt och gärna träna och äta hälsosamt.

“Ja, vad innebär det att äta hälsosamt då”, frågade Terje. “Följ statens kostråd blev svaret”.

Terje insåg att det inte var en bra strategi att leva som tidigare, eftersom det troligen var anledningen till att han först blev sjuk. Läkarna påpekade dock att det inte fanns några studier som antydde ett samband mellan livsstil och den här sortens cancer.

Läs mer på tv-helse.se, Cancerbehandling – Tarmproblem kan orsaka cancer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här