Cherimoya, även kallad för gräddäpple och kirimoja, är en tropisk frukt som tillhör familjen kirimojaväxter (Annonaceae). Frukten som nu odlas över hela världen kommer ursprungligen från Anderna i Ecuador, Bolivia, Centralamerika och Colombia. Cherimoya som vanligtvis används i smoothies och glass är full med vitaminer och mineraler.

Chrimoya är en liten frukt med speciellt utseende. Skinnet har fjälliknande mönster och färgen varierar från grön till brun. Den anses vara den finaste av alla tropiska frukter. Kanske beror detta på att köttet hos en mogen frukt har både angenäm smak, doft och en vit nästan krämig konsistens. Frukten äts färsk och har en blandning av söta och milt syrliga undertoner.

En medelstor cherimoya-frukt innehåller cirka 30 mg C-vitamin. Kroppen behöver C-vitamin för att bland annat skapa kollagen, ett protein som krävs för att hjälpa sår att läka. Dessutom förbättrar C-vitamin-absorptionen av järn från växtbaserade livsmedel och hjälper immunsystemet att fungera korrekt för att skydda kroppen från sjukdomar.

Läs mer på tv-helse.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här