Så Cyprioterna fick till slut en liten ”hårtoppning” som numera verkar bli 50% av deponerade medel.

”– Företag kommer att läggas ned, jag vet inte hur många, och arbetslösheten kommer att stiga på grund av de frysta kontona, säger Paschalides.”

Detta drabbar näringslivet, alltså småföretag precis som det gjorde i Grekland, detta verkar automatiskt leda till massarbetslöshet som Leonidas Pachalides själv säger i artikeln.

Yiannakis Omirou, talman för parlamentet har en lösning på problemet, han tycker att Cypern skall göra som Island, säga nej till EMS-lån beviljade av ”Troikan” i utbyte mot åtstramningspaket.

”If we remain bound by the Troika and the memorandum Cyprus’ destiny is already foretold and there will be no future”, påpekade han.

Nedan visas skillnaden på arbetslöshet mellan Grekland som genomgått åtstramningspaket efter beviljandet av EMS-lån och Island som sa nej till inblandning av IMF/EMS i nationens ekonomi.

 

Så hur ser ekonomierna ut i resten av EU och världen?

Nattsvart för flera stora ekonomier i eurozonen.
”Italiens ekonomi krympte med 2,8 procent det sista kvartalet 2012, Portugals ekonomi krympte med 3,8 procent, Greklands med 5,7 procent. Bakom siffrorna finns tiotusentals jobb som har försvunnit, en krympande kaka att dela på, och kollapsande inhemska ekonomier med ungdomsarbetslöshetssiffror uppåt 50 procent.”

Rysare för svenskar när Tyskland backar.
”– Tecknen har pekat mot att även Tyskland håller på att sakta in. Vi har fortfarande tillväxt i Tyskland även om den är väldigt låg. Den är obetydligt över noll och om något är den på väg att revideras ner, snarare än upp, säger Johan Javéus, chefsanalytiker på SEB.”

Här är Europas nästa krisland.
”Nästa land som går in i väggen blir Slovenien. Banker och företag pressas av skulder, och enligt IMF kommer Slovenien behöva låna tre miljarder euro för att rädda bankerna, skriver Di.se.”

Rekordstor arbetslöshet i Grekland
”Arbetslösheten i Grekland steg till ett nytt rekord på 27,2 procent i januari, enligt den statliga statistikbyrån Elstat.
Det kan jämföras med nivåer kring 12 procent för tre år sedan, när skuld- och tillväxtkrisen tog fart i landet.”

Japansk finanspolitik hotar tända ”global finansiell storbrand”
”Japans snabba expansion av penningmängden kan orsaka en inflationsdrivande cykel och hyperinflation.”

”Japanska myndigheterna ha inlett en politik för att försvaga yenen, höja inflationen till två procent och ha stora budgetunderskott….”

Portugal får svårt att klara lånekrav
”Portugals ekonomi krymper och arbetslösheten passerar när som helst 18 procent. Långivarna, EU och Internationella Valutafonden har redan sänkt sina krav på låntagaren Portugal två gånger, sedan nödlånet gavs år 2011.”

Dollarn kommer att försvagas ännu mer.
”Homan tror dock att vi står inför en ny period av försvagning av både dollar och euro eftersom högre inflation är den enda trovärdiga lösningen på de stora problem man tampas med.”

Stockman Warns of Crash of Fed-Fueled Bubble Economy
”The U.S. economy is in a bubble inflated by ”phony money” from the Federal Reserve and will burst within a few years, warned David Stockman, who was budget director for President Ronald Reagan.”

Venezuela anklagas för dold devalvering.
”Venezuela anklagas för att försöka dölja ännu en devalvering i och med en valutaauktion i onsdags.

Då såldes 200 miljoner dollar till företag, men priset är hemligt. Venezuela har en officiell växelkurs på 6,3 bolivarer per dollar, men på svarta marknaden är utländsk valuta betydligt dyrare.”

Så vad blir svaret från EU-parlamentet?

Efter Cypernkrisen – ny EU-lag möjliggör fler ”bail-ins”

”En ny EU-lag håller just nu på att förhandlas fram som kommer att öppna för fler så kallade bail-ins efter cypriotisk modell. Lagen kommer att reglera hur man ska handskas med krisande ekonomier och allt tyder på att konfiskerande av pengar som finns på bankkonton blir en lagstadgad metod vid framtida bankkriser.”

Cypern, åtstramningspaket och den globala ekonomin

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här