Ett besök på ett ålderdomshem för 60 år sedan hade avslöjat att de flesta av invånarna fick tillskott av magsyra för att få en bättre matsmältning. Paradoxalt nog är flera av symptomen på för lite magsyra och för mycket väldigt lika, men om du pratar med en äldre läkare om matsmältningsproblem, kommer han säkerligen att prata om saker som främjar magsyra, snarare än att undertrycker den.

“Syraneutraliserande läkemedel är bland de bäst säljande i Norge, men tyvärr blir användningen av dessa helt fel. Vi har inte för mycket magsyra, utan för lite magsyra”, hävdar näringsterapeuten, Jens Veiersted.

Möjliga symptom när magsyraproduktionen inte är tillräckligt bra:

  • Halsbränna
  • Maten stannar länge i magen
  • Uppkördhet och gasbildning
  • Kronisk diarré
  • Kronisk svampinfektion
  • Dålig andedräkt
  • Hudproblem och flisade naglar
  • Beläggning på tungan
  • Osmält mat i avföringen
  • Illamående efter att ha tagit kosttillskott

Orsaker som kan leda till dålig magsyraproduktion:

  • Brist på zink eller B6
  • Högt innehåll av raffinerade kolhydrater som ger förhöjt insulin
  • Helicobacter Pylori
  • Trötta binjurar och hypotyreos
  • Stress
  • Saltbrist – Cl kommer från salt
  • För mycket vatten tillsammans med maten

Läs mer på tv-helse.se

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här