Den 6 maj 2013 lade EU-kommissionen fram förslag till ny frölag ( The Plant Reproductive Material Law). Den här lagen skulle innebära slutet för fritidsodlare om den blev verklighet. I princip säger lagförslaget att alla frösorter ska registreras och ha en ”ägare”, och detta skulle innebära att inga frön enligt lag längre ska få bytas mellan dig och mig om fröet inte är registrerat.

Den absoluta största aktören i marknaden som står att tjäna utav detta upplägg av direktiv och regelverk är ”Monsanto” med sina stora ägarandelar inom alltifrån genmanipuleradeorganismer till kemikalier och fröbanker, målsättningen är att äga rätten och kontrollen av alla fröer, och därmed produktion av mat och växter med medicinska kvaliteter. Den nya frölagen i dess nuvarande utformning skapar en tröskel mellan små och stora fröföretag. Lagförslaget minskar mångfalden av frön från små fröföretag till konsument. Små fröföretag kommer inte kunna fortsätta utveckla lika många frösorter längre.

Den nya frölagen är tänkt att omfatta alla odlade växter. Ett och samma regelverk ska gälla för alla.

Frågan är då vad som händer med vår uråldriga natur, där svamp och blåbär är för alla. Ska den få lov att ägas av någon? Vart ska vi dra gränsen mellan industrins rätt till sin teknologi och vår frihet till våra traditionella växter som växer vilt i naturen?

Lunds universitet publicerade nyligen en studie som tydligt visar fördelarna med ekologisk odling och dess positiva inverkan för att exempelvis öka mångfalden av insekter. Studien visade även på andra fördelar, exempelvis att ekologiska odlingar som var placerade mellan konventionella kemikaliebesprutade odlingar bidrog till att dessa fick större skörd.

Varför ens odla med kemikalier kan man fråga sig? Industrins svar är att det sänker priset på maten genom större skördar. Men verkligheten är att bisamhällen kollapsar, grundvattentäkter förgiftas av besprutningsämnen och att rester av besprutningskemikalier återfinns i maten vi äter och hamnar i våra kroppar. Det här har blivit den nya normen och anses i tiden vi lever i vara ett nödvändigt ont.

Våra myndigheter gör stora upphandlingar för att hålla priset nere. Mat importeras från hela världen till lägsta möjliga pris samtidigt som våra bönder kämpar för att ens gå runt och måste få subventioner från staten för att ens kunna existera. Matvarukedjorna lockar med låga priser. Vi skolas in i tidig ålder att titta noggrant på det finstilta jämförelsepriset för att hitta lägsta möjliga pris. Vad säger jämförelsepriset om vilka så kallade alternativa kostnader som naturen fick betala eller vilka miljökonsekvenser det billiga priset bidrog till?

Ekologiska odlingar måste certifieras medan kemikalieodlingar har blivit den gällande produktionsenheten av vår mat. När blev världen upp och ner? När blev Östersjöfisk så giftig att livsmedelsverket rekommenderar gravida kvinnor att endast äta sådan fisk 2-3 gånger om året.

Vill vi verkligen ha och leva i en värld där nästa generation förväntas dö i yngre ålder än vad vi tros göra. För så världen ut idag.

Vad kan du och jag göra?

Vi kan stå enade och inte låta andra ta viktiga beslut åt oss. Vi kan informera oss själva och andra vad som håller på att ske bakom kulisserna. Det är upp till oss alla att ställa om Sverige och världen.

Lördagen den 12 oktober kl 14:00 samlas människor på Mariatorget, Stockholm för att manifestera och byta frön. En fröbytardag för att uppmärksamma frölagen.

March Against Monsanto Stockholm – Slutet på naturen som vi känner den

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här