Du kanske inte vet om det men undan för undan har den svenska mjölken bytts ut i den svenska handeln, mot importerad mjölk. I dag kommer endast mindre än hälften av de mjölkprodukter som du köper i affärerna från svenska kor.

Än mindre känt är också att Arlas mjölkbönder får samma ersättning för sin mjölk som de fick under delar av 1980-talet och att situationen för mjölkbönderna nu är så hård att varannan bonde överväger att sluta. Samtidigt som Arla fortsätter att kamma hem miljardvinster.

I dag är över hälften av den hårdost vi äter, gjord på utländsk mjölk. 40% av smöret, hälften av yoghurten och över 80% av dessertostarna har gått samma öde till mötes: de är även de gjorda på utländsk mjölk.

Många av de mjölkprodukter som du äter är istället gjorda på  mjölk från exempelvis, Tyskland, Danmark, Finland och Nederländerna. Länder som inte alls föder upp och sköter sina kor under samma hårda regler för miljö och boskapshållning som de svenska.

Detta framgår i Uppdrag Gransknings senaste dokumentär, Kris i Bregottfabriken, som du nu kan se här via Vaken.se:

svt.se, Den svenska mjölken försvinner

2 KOMMENTARER

  1. För dåligt att inte svenska regeringen skyddar svenska bönder. Sätt upp tullskatt på importerad mjölk. Var är partiet Centern?

  2. Nå, tull el skatt tillåter inte EU:s regler, och med TTIP (”handelsavtalet” som är ett miljöavregleringsavtal) får vi väl in hormonmjölk över Atlanten
    Nå, Arla de busarna gör nu en bra sak, inför en blågul kanna på produkter gjord på svensk mjölk, och mejerierna i norr kör på svenskt

    Men mkt ost och annat är från djur som ätit GMO, importerat

    Vi borde ansluta oss till Ungerns idé att under året ta fram en märkning som visar att köttet, mjölken (inkl mejeriprodukter) äggen, fisken och honungen kommer från icke-GMO

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här