”Det kommer att uppstå en ny världsordning där ute och vi måste leda den!
Och vi måste samla resten av världen i att göra det!”

Det proklamerade Biden i ett tal nyligen.

Men eftersom Biden har en tendens att missta sig i sina tal var det han menade:

”Det kommer att uppstå en ny världs-O-ordning där ute och vi måste leda den!

Tyvärr, som världen har hört i många tal av den amerikanske presidenten, har han inte en aning om att hans ”imperium” kollapsar runt honom.

Men tyvärr för Biden är USA inte alls ett imperium utan en bankrutt nation utan ledarskap. Men ännu värre är att USA just i en sista desperat handling inte bara har skjutit sig själv i foten utan i huvudet.

Efterräkning
Mycket få, om ens några, av dagens världsledare förstår konsekvenserna av sina handlingar och uppenbarligen inte Biden.

Eftersom världen upplever slutet på en ekonomisk era får vi de ledare som vi förtjänar och därmed de lämpliga att ta världen till armageddon.

Så världen går nu in i den sista striden, en kamp med helt inkompetenta statschefer som kommer att leda till att alla förlorar.

Vägen till armageddon kommer att bli katastrofal för världen. Nödställda ledare kommer att vidta katastrofala åtgärder och förvärra inte bara sitt eget lands problem, utan även resten av världens.

Och det är precis vad vi ser nu med det värsta möjliga hopkoket av skuldunderskott, valutaförnedring och dekadens. Konsekvenserna var naturligtvis alltid förutsägbara baserat på historien. Men ingen ledare i den nuvarande eran är riktigt historiebildade. Och det är därför världen är i en sådan röra.

Hyperinflation följt av deflationsdepression
Jag har i många artiklar beskrivit händelseförloppet som jag ser härifrån – inflation, hyperinflation, skuldkollaps, tillgångskollaps, vilket leder till ekonomisk misär och så småningom till en deflationsdepression. ”All Hell Will Break Loose for Humanity” som jag skrev i en artikel nyligen.

Det kommer att ske en fortsatt migration, men förmodligen i mindre utsträckning eftersom det inte kommer att finnas några förlovade länder som kommer att ge migranterna ett bättre liv. Det kommer att bli isolationism och många länder kommer att försöka stänga sina gränser.

Tyvärr kommer det också att bli krig, cyberkrig, civila och till och med stora militära krig. Mänskligheten har aldrig längre hållit sig borta från krig och särskilt inte i perioder av ekonomisk depression och höga skulder. Krig är en sådan underbar ursäkt för fattiga ledare att både trycka mer pengar och som en förklaring av det elände som folket lider av.

Västdominerade medier och propaganda skyller naturligtvis kriget på Putin. Och många ledare, inklusive Biden, vill ha bort honom.

Krig har byggt världen
Krig är naturligtvis fruktansvärda vem som än startar dem, men som jag just sa är världshistorien i hög grad baserad på krig och imperiebyggande oavsett om vi talar om persiska, romerska, han, mongoliska, ottomanska, spanska, ryska eller brittiska imperier.
Många av dessa imperier har vördats för vad de uppnådde och är så fortfarande idag, medan vissa som mongolerna lämnade mycket lite positiva spår för eftervärlden.

Det brittiska imperiet var till exempel anmärkningsvärt. En liten ö skapade det största imperiet i historien som varade i över 300 år och täckte 26% av världen. Det kulturella och språkliga inflytandet är fortfarande betydande.

Mycket få röster hörs i dag som kräver att kungarna eller kejsarna från dessa epoker ska dömas för krigsförbrytelser postumt.

USA skapade aldrig ett imperium utan attackerade oprovocerat länder som Vietnam, Irak, Libyen och Syrien. Över 300 000 civila har dödats i dessa krig ledda av USA.

Även om praktiskt taget hela västvärlden anser att Putin är en krigsförbrytare har vi inte hört liknande attacker mot de amerikanska, brittiska eller franska ledare som var inblandade i de senaste krigen.

Utan att ha för avsikt att välja sida, varför skulle vi ha olika regler eller lagar för olika krigsförbrytare? Det finns uppenbarligen inte lika villkor.

Att tränga in en rysk björn i ett hörn får konsekvenser
För att återgå till konsekvenserna kunde vilken intelligent västerländsk ledare som helst ha förutsett Rysslands senaste åtgärder sedan Maidanrevolutionen i Ukraina 2014. Det var då en USA- och västledd kupp avsatte den valda ukrainska ledaren och regeringen och installerade ett västvänligt ledarskap.

Kuppen, i kombination med nya Natomedlemmar kring Ryssland, var ett så tydligt hot mot Ryssland att Putins reaktion var förutsägbar. Att tränga in en rysk björn i ett hörn är mycket farligt.

En stark västerländsk ledare och statsman skulle ha förutsett detta och inlett förhandlingar med Ryssland. Men västerländska ledare ignorerade helt alla varningar från Putin och Ryssland, och det är därför världen inte bara hamnat i en enda röra utan i en situation som är geopolitiskt mycket farlig.

Vissa observatörer hävdar att den nuvarande situationen har konstruerats av amerikanska neocons för att starta en konflikt/krig med Ryssland.

Sanktioner får konsekvenser
Romarriket blomstrade i århundraden på grund av frihandel inom och utanför. Men att sanktionera ett land som Ryssland som har världens största naturresurser till en omfattning av 75 biljoner dollar är total galenskap. Ännu värre är det när detta sanktionerade land levererar energi till nästan halva Europa, detta skjuter inte bara sig själv i foten utan i huvudet. Se min artikel ”Ett globalt monetärt inferno av nukleära proportioner”.

Detta kommer inte bara att leda till energi- och livsmedelsbrist i väst, utan också till en massiv nedgång i världshandeln och BNP.

VD:n för BASF, världens största kemiindustri, sa nyligen:

”Att skära av energin från Ryssland kommer att leda Tyskland till sin mest katastrofala ekonomiska kris som går tillbaka till slutet av andra världskriget!”

Men detta bör inte komma som en överraskning för historiskt bildade. I slutet av de stora ekonomiska cyklerna får länderna de avskyvärda ledare de förtjänar och dessa ledare kommer att visa en total brist på både intelligens och statsmannaskap. Så tyvärr finns det inte ens en enda ledare som är kapabel att förhandla med Putin.

Faktum är att USA inte verkar ha någon ledare alls. Och Tysklands nye ledare Scholz hade knappast fått fötterna under bordet innan han landade med det lilla problemet att hans land får 55 procent av sin naturgas från sin fiende Ryssland. Så obekvämt. Tyskland lärde sig uppenbarligen aldrig uttrycket ”Bit inte handen som matar dig”.

Både Storbritanniens Boris ”Partygate” Johnson och Frankrikes ”Manu” Macron kan räkna sig lyckliga över att kriget tog uppmärksamheten från deras inhemska problem.

USA:s finansimperium på väg mot undergång
USA brukade vara ett finansiellt imperium, men tyvärr är landet nu på väg mot undergång.

Som jag har påpekat många gånger kan USA varken vara en ekonomisk eller moralisk ledare i världen med följande avskyvärda siffror:

Federal skuld & underskott växer varje år sedan 1930 (med 4 mindre undantag)

Sedan 1971 är federal skuld upp 60X från $ 500billion till $ 30 biljoner

Total landsskuld upp 53X sedan 1971 till $ 90 biljoner med BNP upp endast 22X

Betalningsbalans i underskott sedan början av 1970-talet

Det är verkligen häpnadsväckande att resten av världen accepterar att dikteras av ett land som har passerat sitt bäst före datum och bara kan generera falsk tillväxt genom att trycka oändliga mängder värdelösa pengar. Före 1970-talet hade USA en stark ekonomi med en respekterad valuta. Men sedan Nixon stängde guldfönstret 1971 har USA varit på hal is med en exploderande skuldsättning och kollapsande valuta.

Som diagrammet nedan visar har dollarn tappat 88% i reala termer (guld) sedan 1999 och 98% sedan 1971 (visas inte).

Nedgången till noll garanteras eftersom alla valutor, utan undantag, har utrotats genom historien.

Men har vi någonsin hört en centralbankschef eller en president tala om för sitt folk att valutan kommer att bli värdelös på grund av deras vårdslösa handlingar?

Nej, naturligtvis inte. För det första förstår eller studerar de inte historia och för det andra kan ingen vald politiker någonsin säga sanningen, för om de gjorde det skulle de aldrig väljas.

Kom bara ihåg ”Tricky Dick” Nixon:

Nixon hade uppenbarligen ingen förståelse för vad som händer med pengar när skulden backar valutan snarare än guld. Eller ljög han bara som han hade sed att göra?

Oavsett orkestrerade han ett dollarfall (utanför Matterhorn som illustreras ovan) på 98% med det återstående parets förlust ner till en 100% som händer under de närmaste åren.

Biden har med sina nuvarande katastrofala handlingar skapat det perfekta klimatet för att uppnå dollarns sista 2-procentiga fall. Men kom ihåg att det är en 100% minskning härifrån.

Frysning av tillgångar får konsekvenser
Genom att visa världens centralbanker att USA kan frysa alla länders valutareserver som innehas utanför deras land har det globala finansiella systemet och centralbankscheferna lärt sig en läxa som permanent kommer att förändra deras sätt att göra affärer.

Inget förnuftigt land kommer någonsin att hålla sina reserver i amerikanska dollar eller andra valutor på en bank som den amerikanska regeringen direkt eller indirekt kan kontrollera.

Länderna kommer inte heller att lita på Swift-systemet som USA ensidigt kan manipulera.

Flykten från US-dollarn kommer inte att ske över en natt, men den kommer att gå snabbare än någon kan föreställa sig.

Ingen omdömesgill centralbankschef kommer någonsin att överväga att överlämna sina valutareserver till USA, en bankrutt nation, med en kollapsande valuta som på ett infall kan konfiskera andra länders reserver. Men inte bara det, som någonsin skulle lägga sina pengar i amerikanska statskassor. Investerare skulle inte bara förlora sin totala investering på dollarns fallande värde utan också på Förenta Staterna som en skum gäldenär som lätt skulle kunna försumma genom att sänka valutan till NOLL och släcka skulden.

Ryssland såg detta komma redan för några år sedan och likviderade därmed alla sina amerikanska konton. I stället köpte de klokt nog guld.

USA:s skuld går nu in i Pass The Parcel Game utan att någon investerare vill bli sittande med paketet.

Konsekvenser våra amerikanska vänner, Konsekvenser! Ser ni nu att er regering inte bara har skjutit er själv i foten utan även tillfogat ert land en dödlig skallskada.

De indirekta skadorna kommer helt klart att leda till en misstro inte bara i USA utan i alla regeringar och alla valutor. Globalismen håller nu på att förvandlas till isolationism.

Och den uppenbara konsekvensen av att det kommer bli en flykt till råvaror och särskilt fysiskt guld och silver som hålls på en mycket säker plats.

Egon von Greyerz
Grundare och Managing Partner
Matterhorn Asset Management

Originaltext: anthropocene.live, Det kommer att bli en ny världsoreda

1 KOMMENTAR

 1. Löftena kunna ej svika, Nej, de stå evigt kvar:
  Jesus med blodet beseglat Allt, vad han lovat har.

  Himmel och jord må brinna, Höjder och berg försvinna,
  Men den som tror skal finna, Löftena de stå kvar.

  Gör såsom Abraham gjorde, Blicka mot himlen opp!
  Medan du stjernorna räknar, Växer din tro, ditt hopp.

  Refräng

  Tro, när det mörknar på färden, Solen ej slocknat har.
  Blott några timmar, och sedan Strålar en morgon klar.

  Refräng

  Tro, när dig världen förföljer—Med dig i ugnen het
  Vandrar en “gudason” härlig, Prøvade, själ, det vet!

  Refräng

  Tro, när dig vännerna svika, Tro, när blott en står kvar,
  Jesus, din vän, skall dig följa, Alla, ja, alla dar.

  Refräng

  Tro under allt, som dig möter! Snart du ju hemma är.
  Då skall i åskådning bytas Det, som du trodde här.

  Refräng

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här