Efter statsminister Ulf Kristerssons uttalanden i Sveriges Radio den 13 maj 2024, har den amerikanska översten Douglas Macgregor ett besked till Norden: amerikanska kärnvapnen kan tas in utan att den svenska Regeringen informeras eller kan stoppa det.

USA har via DCA-avtalet inte bara rätt att använda kärnvapen på svenskt territorium vid försvar, utan också som plattform för amerikanska offensiva attacker mot vilket land som helst i världen, inte bara Ryssland.

DCA-avtalet är av samma slag som det kapitulationsavtal Tyskland och Japan tvingades skriva på efter att de förlorat andra världskriget.

Macgregor är en dekorerad krigshjälte och expertkommentator i militära frågor. 1991, vid slaget 73 Easting under Gulfkriget, utmärkte han sig som en av världens förmodligen främsta kavalleriofficerare, när förbandet han ledde på 23 minuter slog ut 70 av fiendens stridsvagnar utan att förlora en enda av sina egna.

Douglas Macgregor:

“Detta är inte bara ett rent regionalt avtal som föregås av, eller åtminstone bygger på, uppfattningen att om du blir attackerad så kommer vi och hjälper till.

Tanken är att du nu stationerade i ditt land har amerikanska väpnade styrkor redo att börja skjuta och gå i krig mot Ryssland, utan mycket samråd om detta alls. Jag betraktar det här som ett mycket farligt dokument.

Förebilden för dessa avtal var egentligen de fördrag vi nådde med Tyskland och Japan som just gått förlorande ur ett stort krig och i princip skrev under i stort sett vad som helst vi lade på bordet framför dem.

Svenskarna och deras land är nu i princip gisslan till vad än USA gör eller inte gör mot nästan vilken fiende som helst, inte bara Ryssland, utan potentiellt vilken motståndare som helst.

Om du läser [DCA-avtalet] noggrant, [står det] att vi har obegränsad tillgång till alla 17 baserna.

Det finns inget där som hindrar oss från att importera kärnvapen eller något annat avancerat vapensystem, som vi kan tänkas utveckla.

Under tiden innebär detta att Sverige kan användas som avfyrningsramp för attacker mot Ryssland eller vem som helst som USA hamnar i konflikt med.

Om jag var svensk, skulle jag inte stödja det här.”

Vad skulle då kunna utlösa ett krig?

“Det finns alla möjliga scenarier som skulle kunna leda till konflikter: incidenter runt Arktis, konkurrens och konflikt om tillgång till resurserna där.

Händelser i Svarta havet, Medelhavet eller till och med i Stilla havet som leder till en konfrontation mellan USA och Ryssland eller Kina eller någon annan.

Läs mer på newsvoice.se, Douglas Macgregor: Det amerikanska DCA-avtalet är ett “kapitulationsavtal”

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här