Det finns otroligt många kaffesorter att välja mellan. Det kan vara riktigt klurigt att hitta ett kaffe som lever upp till alla ens krav när som står och botaniserar i hyllorna. Men då finns det några kaffesorter som alltid kommer vara att föredra.

När man väljer kaffesort så kan man välja både efter styrka, aromer, smaker, hela bönor eller malna. Men det är någonting som är ännu viktigare att titta efter, och det är om kaffet är ekologiskt. För det finns väldigt många fördelar med ekologiskt kaffe, både vad gäller smak och för miljön.

Vi dricker enorma mängder kaffe, varje dag. Eftersom vi dricker så mycket så spelar det också stor roll vilken typ av kaffe vi väljer. Fördelarna med ekologiskt kaffe är att det odlas utan tillsatta kemikalier. Mycket kaffe odlas med en otrolig mängd bekämpningsmedel. Det betyder att man besprutar kaffeodlingarna för att hålla djur borta, och även ibland för att få dessa att växa snabbare.

Detta är farligt både för miljön och människor. Kemikalier bidrar till att miljön där kaffet odlas förgiftas. Men även de människor som arbetar på kaffeodlingarna påverkas av dessa. Så att köpa ett kaffe som blivit odlat utan bekämpningsmedel bidrar också till att arbetarna får en bättre vardag.

Kaffe gjort med omsorg

Ekologiskt kaffe har oftast en mindre klimatpåverkan än övrigt kaffe. Vilket gör en stor skillnad på ens personliga fotavtryck i stort om man dricker mycket kaffe. Men det är inte bara kaffet i sig som påverkar klimatet, utan även kaffemaskinerna. Senseo är ett märke som uppmärksammar just detta. Det räcker inte med att odla kaffe efter bästa förutsättningar. Utan hela processen måste vara så hållbar som möjligt.

Senseos kaffemaskiner har en funktion som gör att de automatiskt stänger av sig. Någonting som i längden sparar otroligt mycket energi istället för att kaffemaskinen står på timme efter timme.

Leta efter hållbarhetsmärke

Så när du köper kaffe kan det vara en bra idé att leta efter certifiering och märkning på paketet som garanterar att det är just ekologiskt odlat kaffe. Eftersom det ekologiska kaffet odlas utan konstgödsel, och i skuggan av ett träd gör detta att processen är mycket mer skonsam för alla inblandade. Även om det bara är en bråkdel av allt kaffe som odlas som är ekologiskt så finns det ändå ett relativt stort utbud.

Så det finns ingen anledning att inte tänka på miljön när man köper kaffe. De allra flesta märken har idag någon sort som är ekologisk, det gäller bara att hitta denna. Och är inte ditt favoritmärke ekologiskt då kanske det kan vara en god idé att överväga att köpa ett annat märke. Både för miljön, de som arbetar och din egen skull. Kaffe smakar bättre när man dricker med rent samvete.

Drick kaffe med rent samvete

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här