Oenighet mellan USA:s och Ukrainas presidenter och Tysklands och Frankrikes försiktighet verkar tyda på att endast USA och Storbritannien är angelägna om krig med Ryssland, rapporterar Joe Lauria.

Telefonsamtalet mellan USA:s president Joe Biden och Ukrainas president Volodymyr Zelensky på torsdagen sades inte ha ”gått bra”, enligt en högt uppsatt ukrainsk tjänsteman.

Tjänstemannen sade att Zelensky uppmanade Biden att ”lugna ner sig” om situationen i Ukraina och att den ukrainska underrättelsetjänsten inte såg något ryskt hot på samma sätt som USA, enligt en rapport på CNN. Det är ”farligt men tvetydigt”, citerade tjänstemannen Zelensky som sade till Biden, och att ”det inte är säkert att en attack kommer att äga rum”.

Vid en presskonferens på fredagen sa Zelensky: ”De fortsätter att stödja detta tema i det här ämnet. Och de gör det så akut och brännande som möjligt. Enligt min mening är detta ett misstag.” Han tillade: ”Om du bara tittar på satellitbilderna kommer du att se ökningen av trupper och du kan inte bedöma om detta bara är ett hot om attack eller bara en enkel rotation.”

Zelensky talade också om återupptagandet av de diplomatiska samtalen i Paris i Normandieformatet med Tyskland och Frankrike där Minskavtalen ska behandlas. Avtalen från 2015 skulle sätta stopp för kriget mellan Kiev och två utbrytarprovinser i öst som motsatte sig den USA-stödda kuppen 2014 som störtade en demokratiskt vald president som lutade sig mot Moskva. Provinserna skulle få självstyre från Kiev. Zelensky sa att han hoppades att vapenvilan i öst skulle hålla.

Detta är nästan raka motsatsen till vad USA och dess lojala medier skvallrar varje dag. I samtalet höjde Biden temperaturen och sade bestämt att en rysk invasion av Ukraina var på väg. ”Biden varnade sin ukrainska motpart för att en rysk attack kan vara nära förestående och sade att en invasion nu var praktiskt taget säker, när marken hade frusit senare i februari, enligt tjänstemannen”, enligt CNN-rapporten.

Krigsfebern har uppenbarligen gripit Washington. Emily Horne, taleskvinna för USA:s nationella säkerhetsråd, ”ifrågasatte den högt uppsatte ukrainska tjänstemannens beskrivning av samtalet” enligt nätverket. ”Anonyma källor ”läcker” osanningar”, citerades hon. President Biden sade att det finns en klar möjlighet att ryssarna kan invadera Ukraina i februari. Han har sagt detta offentligt och vi har varnat för detta i månader. Rapporter om något mer eller annorlunda än det är helt falska.” Detta var innan Zelensky upprepade samma känslor på fredagen.

Men Zelensky är inte den första ukrainska ledaren som förnekar att det finns ett allvarligt hot från Moskva. New York Times rapporterade på tisdagen:

”Ukrainas försvarsminister har hävdat att det inte hade skett någon förändring i de ryska styrkorna jämfört med en uppbyggnad i våras; Chefen för det nationella säkerhetsrådet anklagade vissa västländer och nyhetsmedier för att överdriva faran av geopolitiska skäl. och en talesman för utrikesdepartementet riktade sig mot USA och Storbritannien för att de drog diplomatfamiljer från sina ambassader i Kiev och sade att de hade agerat i förtid.”

Linjen från Washington, som förmedlas genom amerikanska företagsmedier, är att Amerika förstår Ukraina bättre än ukrainska tjänstemän gör. Anledningen till att ukrainare slår tillbaka mot den amerikanska hysterin, ”analytiker” ”gissar”, är att de vill ”hålla de ukrainska marknaderna stabila, förhindra panik och undvika att provocera Moskva, medan andra tillskriver det till landets oroliga acceptans för att konflikt med Ryssland är en del av Ukrainas dagliga existens”, som The Times rapporterade.

Det kan inte vara för att det inte finns det hot som amerikanerna säger att det finns.

Krigsfebern grumlar sinnena hos USA:s nationella säkerhetsapparat och dess lojala medier. Och som alltid har vapentillverkare som Lockheed Martin och General Dynamics nytta av det.

Det arga svaret från NSC:s taleskvinna avslöjar hur officiellt Washington reagerar på tvivel om krigshysterin, även om det kommer från presidenten i det påstådda mållandet.

Europeiska tvivel också
Ukraina är inte det enda landet som inte är lika gung-ho för krig som Amerika. Tyskland har vägrat att skicka sina vapen till Ukraina. – Vapenleveranser skulle inte vara till någon hjälp just nu – det är konsensus inom regeringen, sa Tysklands försvarsminister Christine Lambrecht förra veckan.

I lördags avgick viceamiral Kay-Achim Schönbach, chef för den tyska flottan, efter att ha sagt att talet om en rysk invasion av Ukraina var ”nonsens” och att Ryssland bara sökte ”respekt” för sina säkerhetsproblem i Europa. Tyska företag med omfattande kommersiella band till Ryssland har länge mutat under påtryckningar från Washington att införa tyska sanktioner mot sin handelspartner.

Tysklands hållning har skrämt ut stridbara atlanticister, som tankesmedjan Carnegie Europe, som i går sade: ”Om Berlin inte intar en djärvare och otvetydig hållning gentemot Ryssland kommer det att undergräva västvärldens avskräckningsinsatser.”

USA:s utrikesdepartement tog på torsdagen det utomordentligt djärva steget att diktera för Tyskland att USA skulle stänga naturgasledningen Nord Stream 2 från Ryssland till Tyskland – ett kommersiellt projekt som inte har något med USA att göra – om Ryssland invaderar.

– Jag vill vara väldigt tydlig: om Ryssland invaderar Ukraina på ett eller annat sätt kommer Nord Stream 2 inte att gå vidare, säger USAs utrikesdepartements talesperson Ned Price till NPR. Men till och med BBC var tvungna att säga: ”Frågor kvarstår om HURUVIDA USA skulle ha befogenhet att avbryta projektet.” USA sa i veckan att man organiserade mycket dyrare transporter av flytande naturgas, från USA och andra delar av världen, om ett krig fick Ryssland att stänga av sina gasledningar till Europa.

För sina ansträngningar att underminera Ryssland och till och med för nakna kommersiella intressen verkar USA vara villigt, till och med tiggeri få Ryssland att invadera.

Frankrike också
I ett tal till Europaparlamentet förra veckan verkade Frankrikes president Emmanuel Macron visa Ryssland vilken typ av respekt Schönbach talade om. Han sa:

”Europa måste bygga upp en kollektiv säkerhetsordning på vår kontinent. Vår kontinents säkerhet kräver en strategisk förstärkning av vårt Europa som en fredsmakt, en balanskraft, särskilt i sin dialog med Ryssland. Jag har förespråkat denna dialog i flera år. Det är inte frivilligt, för vår historia och vår geografi är envis, både för oss själva och för Ryssland. För säkerheten på vår kontinent, som är odelbar. Vi behöver den här dialogen… Vad vi måste bygga upp är en europeisk ordning som bygger på principer och regler som vi har åtagit oss och som vi inte har upprättat mot eller utan Ryssland, utan med Ryssland.”

Trots Macrons ord har Frankrike gått med på att skicka en kontingent av sina Natosoldater till Östeuropa, tillsammans med Danmark, Spanien och Nederländerna.

Som ofta slits Europa mellan sina egna intressen och de som dikteras av Washington, vilket leder till en tvetydig politik. Det finns få exempel på att Europa riskerar Amerikas vrede, inte ens för egen vinning.

Att vägra samarbeta med USA om Ukraina skulle signalera ett europeiskt trots mot USA som när Charles de Gaulle drog Frankrike ur Nato 1966 för att bevara Frankrikes självständighet.

Senast europeiska regeringar bröt med Washington i en viktig fråga var den USA-ledda invasionen av Irak 2003. Sedan anslöt sig Frankrike och Tyskland till Ryssland i FN:s säkerhetsråd för att blockera godkännande av kriget (även om Storbritannien stödde det). Men Frankrike och Tyskland röstade sedan för en resolution flera månader senare som i huvudsak tolererade invasionen.

Endast London
Den tyska amiralens och den franske presidentens oenighet till USA:s ståndpunkt avslöjar att krigspropagandan som dagligen väcks över Ukraina som en mestadels anglosaxisk angelägenhet.

Storbritannien har börjat spela en allt större roll med USA när det gäller att förbereda sina befolkningar för krig, vilket påminner om upptakten till invasionen av Irak 2003.

I lördags sade det brittiska utrikesdepartementet, utan att lägga fram några bevis alls, att Ryssland planerar att ”installera en prorysk ledare i Kiev när man överväger om man ska invadera och ockupera Ukraina”. I veckan sade premiärminister Boris Johnson att en invasion skulle bli ”en smärtsam, våldsam och blodig affär” för Ryssland.

Det ukrainska folket har redan installerat en prorysk ledare genom valurnan, Viktor Janukovytj. Han störtades i en verklig USA-stödd kupp i Ukraina 2014, vilket ledde till den fortsatta krisen.

Bevisen för Kievkuppen kom i form av ett läckt telefonsamtal mellan USA:s dåvarande biträdande utrikesminister för Europa- och Eurasiska frågor Victoria Nuland och USA:s dåvarande ambassadör i Ukraina där de diskuterade vem den nye ukrainske ledaren skulle vara, veckor innan kuppen inträffade.

Storbritannien går längre och sprider oro för att Ukrainas dödläge kan leda till ett världskrig. Liz Truss, den brittiske utrikesministern, reste så långt som till Australien för att väcka farhågor om att Kina skulle kunna gå med i kriget genom att attackera Taiwan om Ryssland ”invaderade” Ukraina.

En intervju hon gav till The Sydney Morning Herald, under rubriken: ”Angripare som arbetar tillsammans: Storbritanniens Truss varnar Kina kan följa Ryssland in i krig”, började:

”Kina skulle kunna använda en rysk invasion av Ukraina som en möjlighet att inleda egna aggressioner i Indo-Stillahavsområdet, har den brittiska utrikesministern Liz Truss varnat. ” Jag tror inte att vi kan utesluta det,” sade Truss. … ” Ryssland har ett närmare samarbete med Kina än någonsin. Aggressorer arbetar tillsammans och jag tror att det åligger länder som vårt att samarbeta.”

Förenta staterna och Storbritannien försöker rädda en nation som säger att den för närvarande inte behöver räddas. Och det är bara Washington och London som helt har spunnit denna krigshistoria och är redo att mobba alla som har konsekvenser som utmanar den.

Joe Laueia
Joe Lauria är chefredaktör för Consortium News och tidigare FN-korrespondent för The Wall Street Journal, Boston Globe och många andra tidningar. Han var undersökande reporter för Sunday Times of London och började sitt professionella arbete som 19-årig stringer för The New York Times. Han kan nås på joelauria@consortiumnews.com och följas på Twitter @unjoe

Originaltext: anthropocene.live, Ett krig bara USA och Storbritannien verkar vilja ha

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här