EU:s medlemsstater har kommit överens om att inleda en militär insats i Västafrika, med soldater och även poliser i Ghana, Togo, Benin och Elfenbenskusten, rapporterar de tyska tidningarna Deutsche Welle och Die Welt am Sonntag med hänvisning till diplomater.

Enligt Deutsche Welle syftar uppdraget till att utbilda och ge råd till lokala säkerhetsstyrkor, förbereda anti-terroroperationer, ge tekniskt stöd och för att bidra till andra åtgärder inom säkerhetssektorn.

Uppdraget kommer att inledas efter ett formellt godkännande av EU:s utrikesministrar vid ett möte i Luxemburg i oktober 2023.

EU centralt uttrycker en “oro” för att islamistiska grupper kan “utvidga sina aktiviteter i Västafrika från Sahelområdet till de södra kustländerna vid Guineabukten, vilket kan leda till ännu mer utbredd instabilitet i regionen”, skriver Deutsche Welle som hänvisar till Die Welt.

EU gör en direkt koppling mellan de “terrorgrupper” som ska bekämpas och afrikanernas maktövertagande av franska kolonier som Mali, Niger och Burkina Faso i samverkan med den ryska privata armén från Wagner.

“Militanta aktiviteter från extremistgrupper kopplade till “Islamiska staten” och al-Qaidah har skakat länder som Mali, Niger och Burkina Faso under de senaste åren.

EU vill också motverka det ryska inflytandet i regionen, som har spridits genom Wagners legosoldater som har stött militärregimer i Sahel.”

Deutsche Welle fortsätter med orden:

“Situationen komplicerades ytterligare för EU när Mali sparkade ut franska och tyska styrkor som utbildat maliska soldater och poliser.”

“Rapporten kommer samtidigt som flera länder i regionen har fallit under militärregeringar efter statskupper, den senaste i Niger den 26 juli. Militära juntor har också tagit makten i Mali och Burkina Faso.”

“Att Niger fallit under juntans kontroll är särskilt oroande eftersom landet varit en viktig allierad till de västmakter som verkar i hela regionen.”

Läs mer på newsvoice.se, EU ska skicka militära styrkor för att återta förlorade afrikanska kolonier

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här