En Meta-finansierad så kallad faktagranskare vid RMIT FactLab har avslöjats med att bedriva politiskt motiverad censur på Facebook. Dess medarbetare har även bedrivit politisk aktivism inför en stundande folkomröstning och anklagat konservativa politiker för att vara ”rasister”. Facebook har nu tvingats pausa samarbetet.

De senaste åren har Facebook börjat anlita ”faktagranskare” i påstått syfte att bekämpa spridande av ”desinformation” och ”falska nyheter”. Samtidigt har faktagranskarna själva ofta anklagats för att ha en tydlig politisk agenda där man systematiskt försöker stävja röster som kritiserar makthavare eller går emot officiella narrativ.

I Australien har man drabbats av just detta, där mediemogulen Rupert Murdochs kanal Sky News i en granskning visar hur RMIT Factlab tagit emot upp till 740 000 dollar årligen av Facebooks moderbolag Meta, som hävdat att RMIT agerat som oberoende part. Samtidigt som man poserat som ”neutrala faktagranskare” har man därtill själva ägnat sig åt politiskt motiverad censur och profilerade medarbetare har aktivt bedrivit politisk agitation.

Läs mer på nyadagbladet.se, Meta-finansierad ”faktagranskare” i stor skandal

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här