När Europeiska centralbankschefen Christine Lagarde tror att hon pratar med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj berättar hon öppet om hur den europeiska prisinflationen förväntas fortsätta stiga, om planerna på att introducera en digital euro, att sanktionerna mot Ryssland inte fått den effekt man hoppats på och att EU kommer att göra ”allt i sin makt” för att Ukraina ska vinna kriget mot Ryssland.

Hon hinner också med att hylla den ryska centralbankens ledning och berättar hur man gjort det allt svårare för EU-medborgare att handla med kontanter, samt uttrycker en oro för att privata aktörer som Google, Meta och Amazon ska skapa valutor som tränger ut euron.

De ryska komikerna Vovan och Lexus har gjort sig kända för att busringa olika makthavare där man själva ofta låtsas vara verkliga inflytelserika personer av olika slag. Man har tidigare bland annat busringt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, den republikanske politikern John McCain, Storbritanniens prins Harry och Polens president Andrzej Duda.

Den här gången låtsas man vara Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och ringer upp Christine Lagarde – tidigare direktör för Internationella valutafonden (IMF) och numera Europeiska centralbankens (ECB) ordförande.

Den ”falske” Zelenskyj säger sig vara orolig för den ekonomiska situationen i Europa och ECB-toppen medger att situationen onekligen ser mörk ut.

– Vi ser priser som till att börja med bara har stigit på energiområdet och sedan gradvis genom gödningsmedel till livsmedel och nu på en mycket bredare basis. Så den inflation som vi hoppades skulle vara övergående har fortsatt mycket längre än väntat och på en mycket högre nivå än väntat.

Därför, berättar Lagarde, har alla centralbanker och ECB börjat höja styrräntan som fram till nyligen var negativ men som nu ligger på runt två procent som standard.

– Vi har en tillväxt som är låg, vi har priser som är för höga som vi måste sänka.

Läs mer på nyadagbladet.se, Europeiska centralbankschefen: ”Sanktionerna misslyckades”

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här